برنامه نویسی موبایل را از کجا شروع کنیم ؟
برنامه نویسی موبایل چیست ؟
در این مقاله آموزشی قصد داریم جنبه های مختلف برنامه نویسی موبایل و چگونگی ورود به این حوزه را مورد بررسی قرار دهیم. در ابتدا بایستی بدانیم که اصولا این نوع از زبان برنامه نویسی چیست و چه ویژگی ها و اهدافی دارد. یکی از مهمترین فاکتورهای هر زبان برنامه نویسی جهت شروع یادگیری، بازار کار آن زبان در آینده می باشد. اگر آینده بازار کار یک زبان برنامه نویسی مطلوب نباشد، قطعا یادگیری این چنین زبانی یک خطای نابخشودنی محسوب می گردد. در این مقاله به تمام این سوالات و ابهامات پاسخ خواهیم داد.
قبل از اینکه به مفهوم برنامه نویسی موبایل بپردازیم بایستی بدانیم که اصلا برنامه نویسی به چه معنا است. برنامه نویسی به مفهوم برنامه ریزی کردن سیستم های کامپیوتری می باشد. یعنی اگر یک کاربر برنامه ای را بنویسد که یک سیستم کامپیوتری قادر به اجرای آن باشد، کاربر به عنوان یک برنامه نویس محسوب میشود. سیستم های کامپیوتری یک مفهوم کلی است و تمامی وسایل دیجیتال از جمله pc، لپ تاپ، موبایل، تبلت، ساعت هوشمند، تلویزیون هوشمند و غیره از زیر مجموعه های سیستم های کامپیوتری شمرده می شوند. حال به برنامه نویسی که قادر باشد صرفا برای گوشی های تلفن همراه برنامه نویسی کند، برنامه نویس موبایل گویند. پس برنامه نویسی موبایل به این مفهوم است که بتوان یک سری نرم افزارها و ربات ها را برای گوشی های هوشمند، شامل گوشی ها و تبلت ها ایجاد نمود.
چرا بایستی برنامه نویسی موبایل را یاد بگیریم
هر کاربری که قصد یادگیری برنامه نویسی موبایل را داشته باشد، این سوال در ذهنش ایجاد می شود که اصلا چرا بایستی این نوع زبان برنامه نویسی را فرا گیرد. بر اساس آمارهای منتشر شده تا سال 2022 میلادی بیشتر از 6 میلیارد گوشی هوشمند در جهان وجود دارد. این آمار به شدت تامل بر انگیز است، زیرا تقریبا به تعداد انسان های روی کره زمین گوشی هوشمند تولید شده است. نکته جالب اینجاست که این تعداد روز به روز در حال افزایش می باشد. اینکه تعداد گوشی های هوشمند به این اندازه زیاد عرضه شده اند یعنی بازار کار موبایل مطلوب ارزیابی می شود. حال اگر یک فرد به فراگیری برنامه نویسی گوشی های هوشمند اقدام نماید، بدون تردید آینده کاری چنین برنامه نویسی را بایستی تضمین شده دانست.
استفاده از موبایل در دنیای امروز در هر طیف سنی شامل کودک، جوان و بزرگسال موج می زند. همه کارها به سمتی می روند که انسان ها به شدت به گوشی های موبایل وابسته شده اند. مثلا عملیات های ساده ای همچون کارت به کارت و اسنپ را می توان به سادگی از طریق گوشی موبایل انجام داد. دلیل بعدی جهت یادگیری زبان برنامه نویسی گوشی های موبایل اشباع نبودن این حوزه می باشد. بعضی از زمینه های برنامه نویسی اشباع شده اند. یعنی برخی افراد پس از مشاهده زمینه مناسب یک زبان برنامه نویسی با هجوم به سمت زبان مربوطه آن حوزه را اشباع کرده اند. در برنامه نویسی گوشی های موبایل تعداد برنامه نویسان این حوزه نسبت به حوزه های دیگر از جمله طراحی وب بسیار کمتر می باشد. در حوزه ای که برنامه نویسان بیشتری فعالیت کنند، قطعا کاهش درآمد آنها را شاهد خواهیم بود.
منابع زیاد و سهولت یادگیری
با اینکه در حال حاضر زمینه برنامه نویسی موبایل اشباع نشده است ولی از منابع بسیاری جهت یادگیری برخوردار است. این امکان وجود دارد که یک کاربر با استفاده از این منابع شروع به یادگیری کند و به یک برنامه نویس نیمه متخصص تبدیل شود. در ادامه کار برنامه نویس بایستی حتی به صورت رایگان اقدام به انجام پروژه کند. در طول انجام این پروژه ها یک برنامه نویس با مشکلات عدیده ای مواجه خواهد شد. برطرف نمودن هر یک از این مشکلات به دانش و تجربه برنامه نویس می افزاید. منابع در این نوع از زبان برنامه نویسی به زبان های فارسی و انگلیسی به وفور در دنیای وب به صورت رایگان موجود می باشد.
همچنین وجود انجمن های مفید بسیاری از جمله stack overflow می تواند در رفع خطاها و مشکلاتی که در برنامه نویسی موبایل به وجود می آید، کمک شایانی کند. معمولا مشکلات به وجود آمده در برنامه برای برنامه نویسان دیگر نیز قبلا رخ داده است. اکثر مشکلات را می توان با یک جستجوی ساده در stack overflow پیدا کرد. در صورت عدم وجود خطا و مشکل در سابقه سایت stack overflow، میتوان با ثبت مشکل خود از کاربران دیگر این سایت کمک گرفت و مشکل را حل نمود.
سیستم عامل های موجود در موبایل
سیستم عامل های زیادی در زمینه برنامه نویسی موبایل وجود دارد. از جمله مهمترین سیستم عامل های موبایل می توان به symbian، android، ios، blackberry و windows phone اشاره نمود. اما بایستی توجه داشت که به غیر از سیستم عامل های android و ios، بقیه این سیستم عامل ها سهم چندانی از بازار موبایل را به خود اختصاص نداده اند. برخی از این سیستم عامل ها از جمله symbian و blackberry با توجه به قدیمی بودن آنها از چرخه رقابت خارج شده اند. برخی دیگر از سیستم عامل ها نیز مانند windows phone با اینکه جدید بودند ولی نتوانستند درصد بالایی از بازار موبایل را به خود اختصاص دهند و عملا از چرخه رقابت حذف شدند.
دو سیستم عامل android و ios دنیا را در قبضه خود قرار داده اند و در حال حاضر هیچ سیستم عامل دیگری توانایی رقابت با این سیستم عامل ها را ندارد. از میان این دو سیستم عامل نیز android سهم عمده بازار را در اختیار خود دارد و رتبه نخست را به خود اختصاص داده است. پس یک برنامه نویس موبایل بایستی به این نکته واقف باشد که اندروید بازار کار بیشتری نسبت به ios دارد. در حال حاضر با این قدرتی که از سیستم عامل های اندروید و ios می بینیم یک برنامه نویس بدون ترس از آینده می تواند یکی از این سیستم عامل ها را جهت یادگیری و ورود به بازار کار انتخاب نماید. حال سوال اینجاست که چه زبان های برنامه نویسی را بایستی برای هر کدام از حوزه های اندروید و ios یاد بگیریم، که در ادامه به آن می پردازیم.
زبان برنامه نویسی کاتلین
در حوزه برنامه نویسی اندروید دو زبان جاوا و کاتلین مورد استفاده قرار می گیرند. زبان برنامه نویسی جاوا یک زبان قدیمی محسوب می شود و در حال حاضر محبوبیت چندان زیادی ندارد. طبق شواهدی که وجود دارد زبان کاتلین برای چند سال آینده پیشرفت بسیار زیادی خواهد کرد و به صورت گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. گوگل تمام تمرکز خود را بر روی کاتلین گذاشته است. بایستی بدانید که سیستم عامل اندروید محصول شرکت گوگل است. پس در نتیجه زمانی که زبان kotlin از سوی گوگل ارائه می شود بایستی برنامه نویسان نیز به تبعیت از گوگل، این زبان برنامه نویسی را مورد استفاده قرار دهند.
برنامه نویسانی که در حال حاضر با استفاده از جاوا به ساخت اپلیکیشن های اندروید مشغول هستند، به تدریج بایستی به زبان برنامه نویسی کاتلین سوییچ کنند. حتی می توان کدهای نوشته شده توسط یک برنامه نویس جاوا را با کپی کردن آنها در اندروید استودیو به کدهای کاتلین تبدیل نمود. برای شروع برنامه نویسی اندروید حتما بایستی کیت توسعه جاوا JDK را نصب و اجرا نمود. سپس نیاز به یک IDE جهت کدنویسی می باشد که از این لحاظ IntelliJ IDEA بهترین محیط برای کدنویسی کاتلین محسوب می شود. کاتلین یک زبان برنامه نویسی بسیار راحت می باشد که کد نویسی در آن نسبت به جاوا کمتر و بهینه تر است.
زبان برنامه نویسی سوئیفت
بهترین برنامه نویسی آی او اس، swift می باشد. سوئیفت یک زبان برنامه نویسی تازه وارد می باشد که در سال 2014 به عنوان جایگزین زبان برنامه نویسی قدیمی objective-c وارد میدان شد. توسط زبان برنامه نویسی سوئیفت می توان برای سیستم عامل های ios (گوشی های آیفون)، macos (دستگاه های دسکتاپ اپل)، watchos (ساعت های هوشمند اپل)، tvos (تلویزیون هوشمند اپل) و لینوکس اپلیکیشن تولید نمود. امروزه تقریبا تمام اپلیکیشن های اپل با زبان برنامه نویسی سوئیفت نوشته می شوند.
برای انجام برنامه نویسی سوئیفت نیاز به یک دیوایس مک می باشد. البته برنامه نویسانی که امکان دسترسی به دیوایس های مک را ندارند یک روش جایگزین وجود دارد. با استفاده از شبیه سازی مثل VirtualBox می توان به صورت مجازی یک دستگاه mac را بر روی ویندوز شبیه سازی کرد. پس از اینکه سیستم mac را به صورت واقعی یا مجازی مهیا ساختیم، جهت شروع برنامه نویسی سوئیفت بایستی نرم افزار xcode را دانلود و نصب نماییم. برنامه xcode را می توان به صورت رایگان در apple store دانلود نمود. Xcode یک اپلیکیشن بسیار قدرتمند و گسترده می باشد. پس از نصب xcode با انتخاب ios در صفحه ایجاد پروژه جدید می توان اقدام به طراحی و ساخت اپلیکیشن های موبایلی نمود.
برنامه نویسی اندروید یا ios
حال یک سوال مهم برای هر برنامه نویس پیش می آید که کدام سیستم عامل را جهت برنامه نویسی انتخاب نماید. اینکه انتخاب kotlin برای برنامه نویسی android یا swift برای برنامه نویسی ios بهتر است. یا اصلا یادگیری هر دو زبان برنامه نویسی بهینه تر است. در پاسخ بایستی به این مورد بپردازیم که با توجه به اینکه گوشی های اندرویدی درصد خیلی بیشتری از بازار را نسبت به ios به خود اختصاص داده اند. به طوری که در سطح جهانی شاهد قبضه 84 درصدی گوشی های سیستم عامل اندرویدی هستیم. بدون تردید بازار کار اندروید نسبت به ios بهتر است. ولی یک فرد که قصد دارد یک متخصص در حوزه برنامه نویسی موبایل شود بایستی هر دو دسته برنامه نویسی android و ios را فرا گیرد. در این صورت یک برنامه نویس می تواند با توجه به تسلط در همه زمینه های برنامه نویسی موبایل پیشرفت چشمگیری داشته باشد.
درآمد برنامه نویسی موبایل
در این بخش از مقاله به چگونگی کسب درآمد از طریق برنامه نویسی موبایل می پردازیم. روش های مختلفی برای کسب درآمد از طریق این سبک از برنامه نویسی وجود دارد. اولین روش به این صورت است که برنامه نویس در یک شرکت به عنوان کارمند تمام وقت یا پاره وقت استخدام شود. در این صورت وظایفی (task) به برنامه نویس محول می شود که بایستی به نحو احسن انجام دهد. فرضا شرکت یک پروژه را جهت انجام به چند task تقسیم کرده و به اعضای تیم برنامه نویسی محول می سازد. هر برنامه نویس وظایف خود را بایستی با موفقیت به پایان رساند.
روش دوم کسب درآمد به روش فریلنسری یا پروژه ای می باشد. به این نحو که برنامه نویس به عنوان فریلنسر یک پروژه را دریافت می کند. برای این کار می توان از سایت های داخلی مثل پونیشا یا سایت های خارجی استفاده نمود. همچنین می توان یک پروژه را از یک شرکت واسطه دریافت کرد یا اصلا از کارفرما به صورت مستقیم پروژه مورد نظر را اخذ کرد. روش سوم به این صورت است که می توان اپلیکیشنی را که ایده آن متعلق به خود برنامه نویس است، طراحی و پیاده سازی نمود.
کسب درآمد با الگو برداری از ایده های سایر برنامه نویسان
با جستجو در فروشگاه هایی همچون کافه بازار می توان اپلیکیشن های پر کاربرد را مورد بررسی قرار داد. بایستی از ایده اپلیکیشنی هایی که بسیار محبوب هستند و بر همین اساس نیز به صورت گسترده دانلود شده اند، الگو برداری نمود. سپس بایستی شبیه اپلیکیشن مورد نظر را با امکانات بهتر طراحی و پیاده سازی کرد تا بتوان اپلیکیشن رقیب را در صحنه رقابت شکست داد. به این ترتیب با انتشار اپلیکیشن در فروشگاه هایی مانند کافه بازار، پلی استور و غیره می توان درآمد بسیار خوبی کسب نمود. با مشاهده اپلیکیشن های دانلود شده در کافه بازار به راحتی می توان درآمد کسب شده توسط این برنامه ها را محاسبه نمود. مثلا یک اپلیکیشن با قیمت 5000 تومان و 50 هزار دانلود یعنی فروش 250 میلیون تومانی که یک درآمد استثنایی محسوب می شود.
برای مطالعه مطالب بیشتر با ایران فریلنس همراه باشید.
دیدگاهتان را بنویسید