برنامه نویسی وب (Web Development) را از کجا شروع کنیم؟
مقدمه
با رشد سریع گوشیهای هوشمند، توسعه گجتها و گسترش روزافزون فناوری در زندگی روزمره، برنامه نویسی وب به یکی از جذابترین مشاغل در صنعت فناوری تبدیل شده است. از این رو، برنامه نویسی تحت وب یکی از سودمندترین مشاغل در سال 2022 معرفی شده است. این کاری است که در پشت صحنه اتفاق میافتد تا یک وب سایت عالی به نظر برسد، سریع کار کند و با یک تجربه کاربری یکپارچه عملکرد خوبی داشته باشد. توسعه دهندگان وب، این کار را با استفاده از انواع زبانهای برنامه نویسی انجام می دهند.
از نظر مهندسی، برنامه نویسی وب به نوشتن، نشانه گذاری و کدنویسی مربوط به توسعه وب اشاره دارد که شامل محتوای وب، برنامه نویسی سرویس گیرنده وب و سرور و امنیت شبکه است. رایجترین زبانهایی که برای برنامه نویسی وب استفاده میشود عبارت است از: XML، HTML، JavaScript، Perl 5 و PHP. برنامه نویسی وب به دانش بین رشتهای در زمینه برنامه، برنامه نویسی سمت کاربر و سرور و فناوری پایگاه داده نیاز دارد. به عبارتی دیگر، برنامه نویسی یا توسعه وب به ساخت، ایجاد و نگهداری وب سایتها اشاره دارد. این شامل جنبههایی مانند طراحی و انتشار وب، برنامه نویسی وب و مدیریت پایگاه داده است. این عمل، ایجاد یک برنامه کاربردی است که از طریق اینترنت کار میکند، یعنی وب سایتها. این کاری است که در پشت صحنه اتفاق میافتد تا یک وب سایت عالی به نظر برسد، سریع کار کند و با یک تجربه کاربری یکپارچه عملکرد خوبی داشته باشد. توسعه دهندگان وب، این کار را با استفاده از انواع زبانهای برنامه نویسی انجام می دهند.
طراحی و توسعه وب، عملی است که در توسعه یک وب سایت برای اینترنت (وب جهانی) یا یک شبکه داخلی (شبکه خصوصی) انجام میگیرد. این کار میتواند از توسعه یک صفحه ثابت ساده مانند متن تا برنامههای کاربردی وب پیچیده، مشاغل الکترونیکی و خدمات شبکههای اجتماعی را شامل شود. . توسعه و طراحی وب به ارتقای نام تجاری شرکت کمک میکند. اساساً، اگر وب سایت یک شرکت از طریق شبکه جهانی وب قابل دسترسی باشد، شرکت در مقیاس جهانی رشد پیدا میکند.
برای شروع برنامه نویسی تحت وب چه اقداماتی انجام دهیم؟
چگونه میتوانم یادگیری برنامه نویسی تحت وب را شروع کنم؟ آیا آسان است؟ و چگونه میتوانم با آخرین فناوریهای طراحی وب آشنا شوم؟ اینها سوالاتی است که در ذهن هر مبتدی شکل میگیرد. پاسخ به این سوالات و یافتن جوابی روشن که به درک عمیق منتهی شود کاملا بستگی به این دارد که چقدر به برنامه نویسی علاقه دارید و در مورد آن جدی هستید. اگر شدیداً میخواهید یاد بگیرید، میتوانید به راحتی در این حوزه به یک متخصص تبدیل شوید. هیچ چیز سخت و پیچیدهای در جهان هستی وجود ندارد که نشود آن را یاد گرفت و تحلیلش کرد.
در حالت کلی برای تبدیل شدن به یک برنامه نویس ماهر باید مراحل گفته شدهی زیر را گام به گام پیش رفته و مهارتهای خود را به طور پیوسته افزایش دهید.
1- اصول برنامه نویسی وب را بیاموزید:
قدم اول برای تبدیل شدن به یک توسعه دهنده وب، شروع یادگیری اصول برنامه نویسی وب، از جمله درک HTML، CSS و جاوا اسکریپت است. بسیاری از برنامه نویسان امروزی از بوتکمپهای کد نویسی برای آموزش سریع فرآیند یادگیری استفاده میکنند. این بوتکمپهای برنامه نویسی به دلیل کوتاه و همه جانبه بودن و تمرکز بر نتایج رونق یافتهاند. توجه به این نکته مهم است که توسعه دهندگان وب، بیش از سایر افراد دیگر باید متعهد به یادگیری مداوم باشند تا از تغییرات و پیشرفتهای انجام گرفته در زمینه توسعه وب و زبانهای برنامه نویسی، ابزارها و روندها مطلع باشند. این یک امر ضروری است که هم برای افراد کم تجربه و هم با تجربه مفید خواهد بود.
2- یک زمینه کاری مشخص برای خود انتخاب کنید:
هم زمان که به رشد مهارتهای خود ادامه می دهید، باید یک حوزه تخصصی را انتخاب کنید. اما انواع زمینههای کاری در توسعه وب چیست؟ برنامه نویسی وب را میتوان در حالت کلی به سه دسته تقسیم کرد.
– برنامه نویس Front-End: یک برنامه نویس Front-End در سمت کاربر وب برنامه نویسی میکند، یعنی هر بخشی از سایت یا برنامه که کاربران با آن ارتباط دارند. این میتواند شامل چیدمان، طراحی سایت و نحوه تعامل کاربران با آن باشد.
– برنامه نویس Back-End: یک برنامه نویس Back-End در سمت سرور وب کار میکند. این بر نحوه کارکرد یک برنامه یا سایت متمرکز است و میتواند شامل پایگاههای داده، سرورها، شبکهها و موارد دیگر باشد.
– برنامه نویس Full-Stack: یک برنامه نویس Full-Stack با توسعه کلی و پشتیبان همه جانبه یک سایت یا برنامه آشنایی دارد و با هر دو قسمت گفته شده در حالتهای قبلی میتواند کار کند.
3- زبانهای برنامه نویسی کلیدی برای توسعه وب را بیاموزید:
حوزه تمرکز شما هرچه که باشد، باید کد نویسی را یاد بگیرید و بدانید که چگونه از زبانهای برنامه نویسی مختلف برای توسعه و طراحی وب استفاده کنید. حال سوال این است، رایجترین زبانهای برنامه نویسی کدامند؟ سه خانواده از زبانهای برنامه نویسی، ابزارهای اساسی مورد نیاز در اکثر جنبههای توسعه وب را شامل میشود:
HTML، CSS و جاوا اسکریپت. البته، این لیست ادامه دارد، اینها تازه شروع کار هستند. در واقع، برنامه نویسی وب زمینه بسیار متنوعی است. خوشبختانه، بهعنوان یک برنامه نویس، میتوانید زبانهایی را پیدا کنید که بر روی آنها تمرکز لازم را دارید و یادگیری آن برای شما راحتتر است.
4- پروژههایی را انجام دهید تا مهارتهای یاد گرفته خود را تقویت کنید:
با یادگیری اصول اولیه HTML، CSS و جاوا اسکریپت و درک پایهای از مهارتهای برنامه نویسی، شما آماده شروع طراحی یک سایت یا برنامه ساده هستید. همانطور که پیش میروید، با استفاده از مجموعهای از مهارتهای بدست آورده در حال کسب تجربه خواهید بود. برخی از اینها مهارتهای فنی یا مهارتهای «سخت» هستند، مانند برنامهنویسی در SQL یا Python، استفاده از کتابخانه توابع jQuery برای برنامهنویسی کارآمدتر و یا استفاده از ابزارهایی مانند Git برای کنترل نسخه. بهترین راه برای بهبود این مهارتهای توسعه وب این است که شروع کنید به کار کردن، هر چه بیشتر از آنها استفاده کنید، بهتر خواهید آموخت.
5- یک نمونه کار خوب در زمینه طراحی وب بسازید:
یک نمونه کار جذاب طراحی وب که قویترین مهارتهای شما را نشان میدهدرا بسازید. این بهترین ابزار شما هنگام درخواست برای مشاغل توسعه وب است. سه چیز وجود دارد که باید در هنگام ساختن یک نمونه کار که از همه چیز متمایز است، در نظر داشته باشید.
– ابتدا، نمونه کار طراحی وب شما باید شامل مجموعهای متنوع از کارهای توسعه وب باشد. نمونه کارهای حرفهای شما باید یک حلقه برجسته باشد که نه تنها بهترین کار شما را نشان میدهد، بلکه تطبیق پذیری شما را نیز اثبات میکند. شما میخواهید انتخابی باشید و بهترین کار خود را برجسته کنید، اما انتخاب شما باید به اندازه کافی متنوع باشد که درک کاملی از عناصر مختلف موقعیت را نشان دهد. هنگامی که برای مشاغل برنامه نویسی وب درخواست میدهید، کمی در مورد شرکت و نقشی که میخواهید ایفا کنید تحقیق کنید، سپس نمونه کارهای خود را اصلاح کنید، نمونههای نامرتبط را ویرایش کرده و مرتبطترین کار خود را برجسته کنید.
– دوم، به این فکر کنید که چه چیزی شما و کارتان را منحصر به فرد میکند. بر مهارتهای توسعه وب که بیشتر شما را متمایز میکنند، تمرین و تأکید کنید. به عنوان مثال، اگر برای نقشهای مرتبط با طراحی درخواست میدهید، وبسایت نمونه کار شما باید جلوهای زیبا داشته باشد، مثلاً یک تجربه کاربری عالی با یک رابط کاربری زیبا.
– سوم، روند خود را نشان دهید. کارفرمایان فقط به کیفیت کاری که تولید میکنید نگاه نمیکنند، بلکه به نحوه برخورد شما با مشکلات توجه میکنند. نترسید که هر مثال را به عنوان یک مطالعه موردی تنظیم کنید، و روایتی از فرآیند فکری خود و مشکلی که میخواستید با پروژه حل کنید ارائه دهید. نشان دادن پیشینه در مورد نحوه ایجاد پروژههای شما به استخدام کنندگان و مدیران استخدام کمک میکند تا کار شما را درک کرده و چیزی بیش از یک قطعه مستقل بیان کنند.
نکاتی که باید یک برنامه نویس بداند
نوشتن هزار خط کد و تبدیل آن به وب سایت یکی از کارهای خلاقانه و پیچیده برای توسعه دهندگان وب است. اگر از دیدن بسیاری از وبسایتهای زیبا هیجان زده میشوید و به فکر امتحان کردن آن هستید، باید چشمانتان را باز کرده و نکات مهمی را که باید به عنوان یک برنامه نویس وب بدانید، یاد بگیرید. ایجاد یک وب سایت که توجه بسیاری از کاربران را به خود جلب کند، فقط به یادگیری زبانهای برنامه نویسی ارتباط ندارد، شما باید مفاهیم دیگری مانند DevTools، فرمتهای داده، تست، API ها، احراز هویت و بسیاری از موارد مشابه را یاد بگیرید. خود را وارد این عرصه کنید و از امتحان کردن کدهای مختلف هراسی نداشته باشید. ما نیز در اینجا به موارد مهمی میپردازیم که باید به عنوان یک توسعه دهنده وب یاد بگیرید.
1- HTML/CSS/JS:
مهمترین مهارت یا دانشی که هر توسعهدهندهای باید ابتدا یاد بگیرد، این سه بلوک اصلی است، یعنی HTML، CSS و جاوا اسکریپت. شما از HTML و CSS در فرانتاند برای رابطها استفاده خواهید کرد. جاوا اسکریپت، مسئول داینامیک کردن صفحات HTML شما را دارند.
2- Git و Github:
Git یکی از محبوب ترین سیستمهای کنترل نسخه است که در بیشتر سازمانها مورد استفاده قرار میگیرد. اگر به عنوان یک توسعه دهنده وب مشغول به کار شوید، احتمال اینکه روی این کنترل نسخه کار کنید قطعی است.
Github نیز سرویسی است که در آن میتوانید مخازن Git خود را برای میزبانی کد نوشته شده اعمال کنید. این ابزار برای همکاری کردن استفاده میشود یا به تعریفی دیگر به توسعه دهندگان اجازه میدهد تا با هم روی پروژهها کار کنند.
3- ابزارهای توسعه دهنده مرورگر:
شما میتوانید با استفاده از ابزارهای توسعه دهنده مرورگر کارهای زیادی مانند اشکال زدایی، ویرایش عناصر HTML، ویرایش ویژگیهای CSS، بررسی دستگاه، ردیابی خطای جاوا اسکریپت و غیره انجام دهید. هر برنامه نویس باید از نحوه استفاده از آنها آگاه باشد. بسته به مرورگر، شما میتوانید از هر ابزار توسعه دهنده مانند Chrome DevTools، Firefox DevTools یا هر مرورگر دیگری که استفاده میکنید، بهره ببرید.
4- API رابط برنامه نویسی کاربردی:
در توسعه وب، شما با API هایی که اساساً با دادههای شخص ثالث سروکار دارند، بسیار کار خواهید کرد. این به برنامه نویسان اجازه میدهد تا برخی از عملکردها را بدون به اشتراک گذاری کد استفاده کنند.
5- سیستم احراز هویت:
احتمال زیادی وجود دارد که با احراز هویت کاربر برای ردیابی کاربران در یک وب سایت خاص سر و کار داشته باشید. به عنوان مثال، اجازه دادن به کاربران برای ورود، خروج یا ایجاد حساب شخصی خود و یا مسدود کردن برخی از صفحات برای کاربرانی که وارد نشدهاند. امنیت حساب کاربران به شدت به احراز هویت بستگی دارد. بنابراین مهم است که بدانید چگونه با این نوع عملکردها در برنامه وب خود مقابله کنید. راههای زیادی برای پیاده سازی احراز هویت برای کاربران وجود دارد و این بستگی به زبان برنامه نویسی یا فناوری مورد استفاده شما دارد.
6- زبانهای برنامه نویسی:
رایانهها زبانهای انسانی را نمیفهمند و به همین دلیل است که باید با سیستم خود به زبانهای برنامه نویسی صحبت کنید. در توسعه وب، یادگیری زبانهای برنامه نویسی اجباری است و تمام منطقهایی که در ذهنتان دارید میتوانید با استفاده از طیف گستردهای از زبانهای برنامه نویسی وب اعمال کنید. توسعه دهندگان وب از زبانهای مختلفی مانند پی اچ پی، پایتون، جاوا، روبی و اخیراً جاوا اسکریپت استفاده میکنند. به عنوان یک توسعه دهنده وب، شما باید حداقل یک زبان برنامه نویسی را برای ساخت اپلیکیشن وب خود مسلط باشید.
7- حل مسئله و جستجو:
اگر میخواهید یک برنامه نویس وب شوید، باید مهارتهای حل و جستجوی مسئله را داشته باشید. مهارت حل مسئله و جستجو را میتوان از طریق برخی پروژهها، ساختارهای داده و الگوریتمها، حل برخی از چالشها و مواردی از این قبیل یاد گرفت. شما باید هر آنچه را که انتخاب میکنید تمرین کنید. مهم نیست که مبتدی باشید یا با تجربه، در توسعه وب، هنگام ساخت برنامه، اطلاعات، نحو یا راه حل برخی از مشکلات را زیاد جستجو خواهید کرد. قطعاً با خطاهای عجیبی روبرو خواهید شد که کاملاً از آن بیاطلاع هستید و در آنجا باید از Google برای حل مشکل کمک بگیرید.
جهت مطالعه مطالب بیشتر با ایران فریلنس همراه باشید.
دیدگاهتان را بنویسید