چگونه برنامه نویس موبایل شویم؟

اگر می خواهید یک برنامه نویس موبایل شوید، باید بدانید که علاوه بر کد نویسی باید اطلاعات دیگری را نیز برای خلق یک برنامه جذاب و کاربردی فرا بگیرید. برنامه نویسی موبایل مبتنی بر خلاقیت است. زیرا تنوع برنامه ها در اپ استورها به قدری زیاد است که شما برای رشد برنامه خود، باید ویژگی های جدید و خاصی را به آن اضافه کنید. این مقاله برای افرادی تهیه شده است که دوست دارند به این حوزه ورود پیدا کنند و مباحث اولیه برنامه نویسی موبایل را فرا بگیرند؟

مقدماتی که به عنوان برنامه نویس موبایل باید بدانید؟
امروزه دو سیستم عامل قدرتمند به نام های IOS و اندروید در حوزه گوشی های هوشمند فعالیت می کنند. به همین جهت ساخت برنامه های موبایل و اپلیکیشن ها به این دو سیستم عامل سوق داده می شود. هر کدام از این زبان ها، دارای روش نگارش خاص خود هستند. همچنین IDE مورد استفاده برای این دو زبان نیز متفاوت است. خوشبختانه امروزه به دلیل گسترش زبان برنامه نویسی و نزدیک شدن آن به زبان محاوره ای، نگارش انواع اپلیکیشن ها راحت شده است.
همچنین فرایند خطایابی، کدنویسی و بخش دیزاین (طراحی) در برنامه های موبایل بسیار پیشرفت کرده است. دلیل اصلی محبوبیت برنامه نویسی موبایل، وجود کاربران بسیار زیاد گوشی های هوشمند است. به همین دلیل این محیط به عنوان یک فرصت خاص و بکر به شمار می رود تا برنامه نویسان بتوانند با ورود در آن نیاز کاربران را رفع کنند.
همان طور که در بالا اشاره شد، شما می توانید بسته به علاقه خود، یکی از این دو سیستم عامل را برای برنامه نویسی موبایل انتخاب کنید. هرکدام از این زبان ها، چالش ها و مشکلات خود را دارند، اما با فراگیری آنها می توانید برنامه های جالب و کاربردی زیادی را خلق کنید. پس در ابتدا زبان برنامه نویسی موبایل خود را انتخاب کنید و سپس اقدام به یادگیری کنید.
یک برنامه نویس موبایل چه نکاتی را باید بداند؟
بعد از انتخاب سیستم عامل، حال شما باید یک محیط کدنویسی برای شروع کار خود پیدا کنید. بهتر است قبل از ورود به محیط برنامه نویسی، با موضوعاتی مانند شی گرایی، کپسوله سازی و کلاس بندی آشنا شوید. این موارد در بخش مقدماتی هر زبان برنامه نویسی وجود دارد.
بیشتر زبان های برنامه نویسی، از نظر نگارش، شبیه بهم هستند، تنها نوع syntax آنها در هر برنامه ای متفاوت است. اگر علاقه مند به برنامه نویسی اندروید هستید می توانید از برنامه هایی چون Android Studio یا Eclipse استفاده کنید. همچنین اگر علاقه مند به برنامه نویسی ios هستید، برنامه هایی چون Xcode یا GeneXus استفاده کنید. انتخاب IDE (محیط کدنویسی) بیشتر یک علاقه شخصی است و شرکت های سازنده سیستم هرکدام برنامه مخصوصی برای تولید برنامه در اختیار برنامه نویسان قرار داده اند.
بعد از انتخاب محیط برنامه نویسی، شما باید ابتدا SDK مربوط به سیستم عامل های اندروید و ios را بر روی رایانه خود نصب کنید. با این روش شما قادر هستید تا دستورات مربوط به این زبان ها را در رایانه خود شبیه سازی کنید. هر SDK مربوط به یک ورژن از سیستم عامل می باشد و شما می توانید برای هماهنگی صد درصدی برنامه خود از ورژن های مختلف استفاده کنید. در اصل SDK یک مخزن کدنویسی است که اطلاعات مربوط به برنامه نویسی موبایل را در اختیار شما قرار می دهد.

به عنوان مثال کدهایی به عنوان کلاس در این فایل ها وجود دارد که شما برای برنامه نویسی موبایل کافی است، آنها را در برنامه خود فرا بخوانید. به عنوان مثال می توانید به کمک این فایل ها، رنگ نوار اعلان، نوع پیام ها، صداها و هشدارهای مختلف و حتی دسترسی های لازم یک برنامه را مشخص کنید.
ابزارهای مهم برای تبدیل شدن به یک برنامه نویس اندروید؟
اگر شما به عنوان برنامه نویس موبایل، سیستم عامل اندروید را انتخاب کردید، باید مزایا و معایب آن را بهتر درک کنید. در این بخش مزایا و معایب هرکدام از روش های توسعه اپلیکیشن را بررسی می کنیم.
رشد برنامه های اندروید بسیار بیشتر است
شرکت های زیادی در حوزه تولید گوشی های هوشمند فعالیت می کنند. به عنوان مثال سامسونگ و شیائومی غول های این حوزه شناخته می شوند. به دلیل قیمت مناسب و همچنین تنوع محصولات در این حوزه، برنامه نویسی در این بخش بسیار ساده تر و سودآور خواهد بود. البته بازار رقابتی این بخش نیز بسیار پررنگ تر است و شما برای محبوبیت در استورها و مارکت های مختلف، باید یک برنامه جذاب و کاربر پسند ارائه دهید.
اندروید یک سیستم عامل متن باز است
ماهیت کلی سیستم عامل اندروید، متن باز است. به همین دلیل شما می توانید برای اینکه یک برنامه نویس موبایل موفق شوید، کدنویسی های اختصاصی اندروید را نیز تغییر دهید. می توانید توابع، کلاس ها و ابزارهای مورد نیاز خود را خلق کنید. این موضوع برای تیم های حرفه ای اهمیت زیادی دارد، زیرا می توانند روش های جدیدی را برای استفاده از برنامه ها ایجاد کنند. متن باز بودن، باعث می شود تا جامعه برنامه نویسان بیشتری به سوی یک سیستم عامل جذب شوند.
اندروید کاربران بسیاری دارد
در حالت کلی، گوگل پلی به عنوان بزرگترین پلتفرم انتشار برنامه های اندروید شناخته می شود. در این پلتفرم می توانید ببینید که برخی برنامه ها بیش از یک میلیارد بار دانلود شده اند. این موضوع نشان می دهد که کاربران اندروید بسیار زیاد هستند. این موضوع برای یک برنامه نویس موبایل، مزیت محسوب می شود، اما می توانید شرایط کاری را نیز سخت کند. زیرا شرکت های بسیاری اکنون در حال انتشار برنامه های خود در این پلتفرم هستند که رقابت با آنها می تواند سخت باشد.

چگونه یک برنامه نویس آی او اس شویم؟
اگر سیستم عامل شرکت اپل را به عنوان پایه برنامه نویسی خود انتخاب کرده اید، در این بخش می توانید مزایا و معایب مربوط به آن را بررسی کنید.
منابع برنامه نویسی ios کم است
جامعه برنامه نویسی ios هر ساله بزرگتر می شود. به همین دلیل اکنون به نسبت گذشته، آموزش های بیشتری نیز در این حوزه وجود دارد. اما باید توجه کنید که یادگیری این زبان به نسبت اندروید کمی سخت تر است. منابعی که برای برنامه نویسی در ios وجود دارند به زبان فارسی کمتر دیده می شوند و شما باید برای رسیدن به یک سطح مناسب، از آموزش های خارجی استفاده کنید. این موضوع برای افرادی که زبان قوی ندارند، می تواند کمی سخت باشد. اما با کمی تحمل و تمرین، می توانید این زبان را نیز فرا بگیرید.
امکان رشد در ios بیشتر است
به عنوان یک برنامه نویس موبایل ایرانی، شما می توانید رشد بیشتری در اپ استور اپل داشته باشید. برنامه های فارسی در استورهای اپل بسیار کم است و همین موضوع یک زمین بکر برای تولید انواع برنامه ها را به شما می دهد. البته ترغیب کاربران به استفاده از برنامه های ایرانی نیز کمی در سیستم عامل ios سخت است. برای همین شما باید یک برنامه بی نقص طراحی کنید.
همچنین شرکت های مختلف، علاقه مند هستند تا بتوانند محصولات خود را برای این پلتفرم عرضه کنند، به همین دلیل بازار مالی این بخش به نسبت اندروید جذاب تر است.

نیاز به تمرین بیشتری دارد
به دلیل محدودیت در دسترسی به اطلاعات در ios کمی برنامه نویسی در این زبان پیچیده است و شما باید تلاش بیشتری برای یادگیری این زبان داشته باشید. اپل بر روی اطلاعات و داده های خود بسیار حساس است. به همین دلیل شما باید روش تعریف دسترسی را در این زبان به درستی انجام دهید. همچنین به دلیل برخی از محدودیت ها پابلیش کردن برنامه ها در اپل استور کمی سخت است.
معرفی چند ابزار کاربردی برای یک برنامه نویس موبایل اندروید
اگر به برنامه نویس اندروید علاقه دارید، باید برنامه های زیر را برای راحتی کار خود بر روی سیستم نصب کنید.
Android Studio
این IDE توسط گوگل معرفی شده است. به کمک این برنامه شما می توانید دستورات مربوط به زبان برنامه نویسی اندروید را نگارش و کامپایل کنید. اما برای استفاده کامل از این ابزار شما باید نرم افزارهای دیگری را نیز بر روی سیستم خود نصب کنید. این برنامه کاملا رایگان است و می توانید نسخه آن را از گوگل یا سایت های ایرانی دیگر دانلود کنید.
Android Debug Bridge
برای خطایابی برنامه اندروید از Android Debug Bridge استفاده می شود. این ابزار به عنوان یک پل بین سیستم عامل رایانه شما و اندروید ایجاد می کند که می توانید به کمک آن برنامه را به صورت زنده بر روی گوشی یا شبیه ساز خود مشاهده کنید. اگر نسخه کامل اندروید استودیو را نصب کنید این بخش نیز در اختیار شما قرار می گیرد.
AVD Manager
اگر به عنوان یک برنامه نویس موبایل، نمی خواهید از گوشی خود به عنوان نمایش دهنده برنامه استفاده کنید. به کمک AVD Manager میتوانید یک شبیه ساز اختصاصی بر روی رایانه خود ایجاد کنید. به کمک این ابزار می توانید با اجرای برنامه، آن را در یک شبیه ساز اندروید مشاهده کنید. ابزارهای دیگری چون NOX نیز وجود دارد که شما با خروجی گرفتن از برنامه خود، می توانید آن را در این نوع شبیه سازها نصب کنید.

ابزار ML Kit
اگر علاقه مند به هوش مصنوعی و یادگیری ماشین هستید، به کمک این ابزار می توانید از کتابخانه های گوگل به صورت مستقیم استفاده کنید. به کمک این روش می توانید اپلیکیشن های پیشنهاد دهنده و یادگیرنده خلق کنید. همچنین اگر علاقه مند به پردازش تصویر یا بینایی ماشین هستید، این ابزار می تواند برای شما مفید باشد.
معرفی چند ابزار کاربردی برای یک برنامه نویس موبایلios
اگر دوست دارید به یک برنامه نویس موبایلios تبدیل شوید، باید از ابزارهایی که شرکت اپل و سایر شرکت ها برای این سیستم عامل تهیه کرده اند استفاده کنید. در ادامه برخی از ابزارهای مهم این پلتفرم را بررسی خواهیم کرد.
Xcode
یک IDE جذاب برای برنامه نویسی IOS است. به کمک این برنامه میتوانید کد نویسی آی او اس را در رایانه خود انجام دهید. این برنامه هم برای سیستم عامل های ویندوز و هم macOs طراحی شده است. به کمک این برنامه شما می توانید دستورات، توابع و ابزارهای مختلف را در برنامه خود پیاده سازی کنید و سپس خروجی برنامه را برای تست یا منتشر کردن در پلتفرم های اپل ایجاد نمایید.

SwiftUI
داشتن یک ظاهر جذاب و کاربر پسند، نکته مهمی در حوزه برنامه نویسی موبایل است. ابزار SwiftUI به شما این امکان را می دهد تا به صورت تخصصی بر روی UI برنامه خود کار کنید. UI مخفف User Interface یا همان رابط کاربری است. اگر یک برنامه خوب با ظاهری بد و رابط کاربری سختی ایجاد کنید، مطمئن باشید طرفداران بسیاری کسب نخواهید کرد. آشنایی با گرافیک و روش های ساخت یک ظاهر خوب، برای برنامه به عنوان یکی از مهم ترین شاخصه های برنامه نویسی شناخته می شود.
Firebase
برای محافظت از داده های خود در برنامه های IOS یا اندروید می توانید از Firebase استفاده کنید. به کمک این ابزار امکان کدگذاری داده های ارسالی و دریافتی وجود دارد. این ابزار برای برنامه های سرور بیس ساخته شده است و با رمزنگاری داده ها از هک شدن و از دست رفتن داده ها در یک برنامه جلوگیری می کند. بخش امنیت یک برنامه اهمیت بسیاری دارد، زیرا تمام اپ استورهای موجود در جهان، به دنبال ارائه یک برنامه ایمن و کاربردی به کاربران هستند.
آیا یادگیری برنامه نویسی موبایل سودآور است؟
یکی از مهم ترین دلایل ورود به بازار برنامه نویسی موبایل، کسب درآمد است. امروزه برنامه نویسی اپلیکیشن به یک شغل سودآور تبدیل شده است و دلیل آن نیازهای متفاوت کاربران است. اگر علاقه مند به این حوزه هستید، باید بدانید که با حرفه ای شدن در هر زبان برنامه نویسی می توانید به کمک روش های مختلف مانند همکاری با شرکت ها یا کار به عنوان یک فریلنسر و حتی به صورت مستقل درآمد خوبی داشته باشید.
یک برنامه نویس موبایل با ارائه ابزارها و برنامه های مختلف و کسب کاربران بیشتر می تواند در استورها کسب سود کند و حتی با حرفه ای تر شدن، در پروژه های بزرگ و بین المللی نیز شرکت کند. یک برنامه نویس موبایل برای کار نیازمند مکان ثابتی نیست و حتی در خانه و از راه دور نیز می تواند در پروژه های مختلف شرکت کند.
برای مطالعه مطالب بیشتر با ایران فریلنس همراه باشید.
دیدگاهتان را بنویسید