چگونه برنامه نویس فرانت اند شویم؟
اینترنت دیگر کاملا خود را در تمامی بخشهای زندگی ما تزریق کرده است و دنیای جدیدی را رو به چیزهایی که قبلا غیرممکن به نظر میرسید، باز کرده است. در حال حاضر، بیش از ۶۳.۱ درصد از کل جمعیت جهان به اینترنت وصل شده است. این امر، یکی از دلایلیست که افراد زیادی را به شغل برنامه نویس فرانت اند جذب کرده است. اینترنت، به بستر شغلهای زیادی تبدیل شده است و امروز هم قرار است به یکی از همین مشاغل پرطرفدار رسیدگی کنیم. برنامه نویسی فرانت اند و روشهای تبدیل شدن به یک فرانت کار حرفهای، آن هم از پایه، موضوع بحث امروز ماست. همراهمان باشید.
پیش از هر چیز: فرانت اند چیست؟
برنامهنویسیِ تحت وب شامل دو بخش میشود: فرانت اند و بک اند. فرانت اند (یا همان Front-end) بیشتر بر ویژگیهای بصریِ یک وبسایت تمرکز دارد. برنامهنویسان فرانتکار بیشتر با بخشی از وبسایت کار میکنند که کاربران با آن در حال تعامل هستند، آن را میبینند و مستقیم با آن کار میکنند.
تفاوت فرانت اند و بک اند به این مربوط میشود که بکاند بر ساختار یک وبسایت، لاجیک و دیتای موجود در آن و به طور کلی، لایههای عمیق آن تمرکز میکند. نقطهی عطف این دو شاخهی برنامهنویسی این است که فرانتاند و بکاند، دست در دستِ هم، یک فضای پیشرفته، تعاملپذیر و جذاب در وبسایت پدید میآورند.
بیایید وبسایت شما را به یک هتل که از مشتریان و مسافران زیادی میزبانی میکند، تشبیه کنیم. در این صورت، فرانت اند به نمای هتل، تیم پذیرش و مستخدمان هتل گفته میشود که به طور مستقیم با مشتری در ارتباطند. در مقابل، بکاند به ساختمانِ هتل، چارچوبهای آن، تیم مدیریتی، آشپزخانه و آشپز ها و پرسنلی گفته میشود که برای عملکرد روان و منظم هتل بسیار حیاتی هستند، اما به طور مستقیم دیده نمیشوند.
برنامه نویس فرانت اند به چه کسی میگویند؟
برنامه نویس فرانت اند، به شخصی میگویند که وظیفهی ساخت و پرداخت نمای وبسایت و بخشهای تعاملپذیرِ آن را برعهده دارد. برنامه نویس بک اند هم در مقابل، وظیفهی ساخت فونداسیون، شالوده و به طور سادهتر، پِی ساختمان را بر دوش میکشد. برنامهنویسی که بتواند هم از عهدهی بکاند بربیاید و هم فرانتاند را مدیریت کند، یک برنامهنویس فولاستک محسوب میشود.
شغل برنامه نویس فرانت اند یا به طور کلی، برنامه نویسی وب، یکی از مشاغل پرطرفدار در میان تکنولوژیدوستان است. دانستن نحوهی کار با فرانت اند هم میتواند فرصتهای شغلی بسیار زیادی برای شما ایجاد کند. یکی از بزرگترین مزایای دانستن نحوهی کار با فرانت اند این است که شما میتوانید برای وبسایتهای بسیاری کار کنید و درآمد خود را به طرز قابل توجهی بالا ببرید.
حال که با مفهوم برنامه نویسی فرانت اند آشنا شدیم، بیایید وظایف یک برنامه نویس فرانت کار را نیز بررسی کنیم.
یک برنامه نویس فرانت اند چه وظایفی دارد؟
قبل از اینکه به سراغ روشهای تبدیل شدن به یک برنامه نویس فرانت کار برویم، تعدادی از وظایف برنامهنویسان فرانتاند را زیر ذرهبین میگیریم. اگر شما هم قصد دارید در این زمینه موفق شوید و حرفهی خود را پایهگذاری کنید، دانستن این موارد برایتان بسیار ضروری و لازم است.
- یک برنامه نویس فرانت اند باید با جلوههای بصری وبسایت آشنا باشد. به عنوان مثال میتوان به طراحی و ساخت بخشهای مختلف در وبسایت اشاره کرد.
- بتواند راههای تعاملی معینی بین وبسایت و کاربرانِ آن ایجاد نماید.
- برنامه نویس فرانت اند باید بتواند از طریق کار با کدهای HTML، CSS و JavaScript، طراحی وبسایت را عملی نماید.
- قابلیتِ توسعهی قالب و تِم وبسایت را داشته باشد و آنها را عملی کند.
- بتواند با تکنیکهای مختلف توسعهی وب، تجربهی کاربر از کار با وبسایت را بهبود بخشد. به عنوان مثال میتوان به سرعت لود وبسایت، چینش بخشهای مختلف وبسایت و عملکرد روان صفحات آن اشاره کرد.
- بتواند اپلیکیشنهای تحت وب بسازد یا وبسایت را به گونهای توسعه دهد که با موبایل یا اسکرینهایی با ابعاد مختلف، قابل همگامسازی باشد.
- برنامه نویس فرانت اند باید بتواند کدهای مقیاسپذیر، قابل تجدید و باکیفیت بنویسد.
حل مشکلات وبسایت، دیباگ کردن ارورها و اطمینان از عملکرد صحیح وبسایت هم در حیطهی کاری برنامه نویس فرانت اند قرار میگیرد.
گامبهگام تا تبدیل شدن به یک برنامه نویس فرانت کار حرفهای: گام اول!
گام اولِ تبدیل شدن به یک برنامه نویس فرانت اند حرفهای، یادگیری HTML، CSS و JavaScript است. برنامهنویسان فرانت کار بیشتر با این سه مدل فایل سروکار دارند. بیایید بیشتر با آنها آشنا شویم.
- HTML: کوتاهشدهی عبارت Hypertext Markup Language است که شالودهی یک وبسایت بر پایهی آن ساخته میشود. اگر داشبوردِ ادمین وبسایت را بررسی کرده باشید، مشاهده میکنید که فایلهای اصلی سایت که روی مرورگر آپلود شدهاند، به این زبان مرتبط هستند.
- CSS: Cascading Style Sheet یا CSS، وظیفهی طراحی صفحات و لایههای وبسایت را برعهده دارد. CSS کلیدِ تبدیل شدن وبسایت شما به تم و قالبیست که در نظر دارید. با استفاده از CSS، شما میتوانید به المانهایی همچون رنگها، فونتها، ویجتهای تحت وب و انیمیشنهای وبسایت جان دهید.
- و اما JavaScript: یکی از زبانهای برنامه نویسی فرانت اند است که وظیفهی خلق لاجیک وبسایتِ شما را برعهده دارد. با کمک این زبان برنامهنویسی، شما میتوانید یک وبسایت تعاملپذیر و پاسخگو بسازید و با مخاطبان مدنظر خود ارتباط بگیرید.
گام دوم: از دورههای رایگان برنامه نویسی فرانت اند استفاده کن!
فوت کوزهگری تبدیل شدن به یک برنامه نویس فرانت کار حرفهای، تمرین دائمی و مستمر است. همین که شما مفاهیم کلیدی و هستهی اصلی فرانتاند را یاد گرفتید، وقت تمرین فرا میرسد. شما باید دائما در حال بهبود تواناییهای کدنویسی خود باشید. اول اینکه اگر هنوز نمیتوانید به درستی کد بنویسید، باید روی پروژههایی کار کنید که توانایی کدنویسی شما را بهبود میبخشند. به عنوان مثال، میتوانید یک وبسایت شخصی برای خود خلق کنید، چیزهایی را که یاد گرفتهاید (یا دارید یاد میگیرید)، روی آن پیاده کنید و تواناییهای خود را بهبود بخشید. بیایید به تعدادی از وبسایتهای رایگان آموزش برنامه نویسی فرانت اند نگاهی بیندازیم.
- FreeCodeCamp
- یوتیوب
- برای یادگیری اصولی JavaScript، از «Github» و «EloquentJavaScript» هم میتوانید کمک بگیرید.
- Codecademy
- Coursera
- CSS-Tricks برای یادگیری ترفندهای CSS و آموزش مقدماتی و پیشرفته CSS فوقالعاده است.
- Udacity
- W3Schools
وبسایتهای بالا، تعدادی از بهترین سایتهای یادگیری طراحی وبسایت هستند که از طریق آنها، هم میتوانید با کمترین هزینه یا هیچ هزینهای، راهوچاهِ تبدیل شدن به یک برنامه نویس فرانت اند حرفهای را یاد بگیرید، هم دائما پروژهای برای تمرین داشته باشید.
گام سوم: با دیگر برنامهنویسان فرانتکار ارتباط بگیرید.
رمز کار به عنوان یک برنامه نویس فرانت کار حرفهای، آپدیت بودن و آپدیت ماندن است. یادگیری، یک جادهی معین نیست که مبدا و مقصد خاصی داشته باشد. بلکه باید آن را یک فرآیندِ بینهایت، پویا و مستمر در نظر گرفت. از طرفی، یادگیری برنامه نویسی فرانت بسیار لذتبخش است و باید به مفیدترین شکل ممکن صورت بگیرد. بنابراین، همزمان که دارید روی کدنویسی خود کار میکنید و آن را بهبود میبخشید، بهتر است با دیگر فرانتکاران ارتباط بگیرید. خوشبختانه جامعهی فرانتکاران زیادی را میتوان در فضای آنلاین شکار کرد. در چنین جامعهای، شما میتوانید سوالات خود را بپرسید، از تجربیات کسانی که چند پیراهن بیشتر از شما پاره کردهاند بهرهمند گردید و در کارِ خود، «بهترین» شوید.
علاوهبراین، شما میتوانید در این جوامع پروژه بگیرید، پول درآورید، بازخورد و نظرِ فرانت کاران مجرب را راجعبه کار خود بپرسید و به طور کلی، تبدیل به یک برنامه نویس فرانت کار ماهرتر شوید.
گام چهارم: در Command Line استاد شوید.
یکی از بسترهای فوقالعادهای که میتواند شما را برای ادامهی سفرتان به عنوان یک برنامه نویس فرانت اندِ حرفهای مهیا سازد، Command Line یا خط فرمان است. خط فرمان به نرمافزاری متنمحور گفته میشود که به شما اجازهی ورود فرمانها و پرامپتهای مختلفی را میدهد. شما حتی میتوانید دستورهای مختلفی را به صورت تکخطی در آن وارد کنید و به اصطلاح، دستگرمی خوبی برای شما خواهد بود. استاد شدن در کامند لاین، میتواند به توسعهدهندگان وب کمک کند تا برای مراحلِ حرفهایترِ شغل خود آماده شوند. در چنین بستری، شما یاد میگیرید چطور مشکلات مربوط به وبسایت را حل کنید، وبسایت را بهتر تحت کنترلِ خود بگیرید و دستورهای مختلف را به شکلِ اعمال مختلف وبسایت اجرا کنید. تمرینِ کامندنویسی در کامندلاین میتواند شما را برای مدیریت حرفهایترِ وبسایتتان آماده نماید.
در این میان، به هیچ عنوان اهمیت دورههای آنلاین برنامه نویسی فرانت اند را دست کم نگیرید. این دورهها معمولا هزینهی بسیار کمتری نسبت به کلاسهای حضوری دارند و عموما زودتر از دورههای فیزیکی هم تمام میشوند. دورههای آنلاین دانشگاههای مطرح جهان را حتما دنبال کنید. این دورهها هم میتوانند یک جایگزین حرفهای برای دورههای حضوری باشند، هم یک مدرک تماموقت و تخصصی به شما ارائه دهند.
گام ششم: به دنبال یک منتور برنامه نویس فرانت اند باشید
داشتن یک منتور همیشه یک کمک بزرگ است. بهخصوص اگر یک برنامه نویس فرانت اند متخصص و مجرب دوروبر خود داشته باشید. منتورها به شما کمک میکنند تا دانستههای خود را صیقل دهید، دانش خود را بسط دهید و نقاط ضعفتان را شکار کنید. بهترین منتور برای شما، فردیست که سالهای زیادی، در این زمینه فعالیتِ تخصصی داشته است. چنین فردی، کاری میکند تا شما یک سروگردن نسبت به همدورهایهای خود بالاتر باشید. برای پیدا کردن منتور، باز هم کافیست به سراغ جوامعِ فرانتکاران روید و از یک فرانتکار حرفهای درخواست کنید تا به عنوان منتور، شما را راهنمایی کند. یک منتور خوب، تغییردهندهی زندگی و خطمشی شما خواهد بود.
گام هفتم: زیر و بمِ اینترنشیپ برنامهنویسی فرانتاند
تا وقتی سر خود را حسابی شلوغ نکردهاید و انواع پروژههای مختلف را امتحان نکردهاید، نمیتوان گفت که یک برنامه نویس فرانت کار حرفهای هستید. اینترنشیپِ فرانتاند یک فرصت محشر برای کسبِ تجربیات عمیق و موثر است. اینترنشیپ، شما را در محیط تخصصی فرانتکاران قرار میدهد، به شما اجازهی برقراری نتورک میدهد و شما را برای قدمهای بزرگتر و پروژههای کلانتر آماده میکند. پلتفرمهای زیر را میتوان یک شروع خوب برای اینترنشیپِ فرانت دانست.
چقدر طول میکشد تا به یک برنامه نویس فرانت کار حرفهای تبدیل شویم؟
اینکه چقدر طول میکشد تا شما به یک برنامه نویس فرانت اند حرفهای تبدیل شوید، متغیریست که به عوامل مختلفی بستگی دارد. اولین چیزی که در این میان اهمیت دارد، میزان علاقه و انگیزهی شما در این زمینه است. اینکه شما چقدر برای کار روی فرانتاند وقت میگذارید، روش یادگیری شما چگونه است، از قبل تا چه حد با فرانت آشنایی داشتهاید و استادتان از چه روش تدریسی بهره میگیرد، از جمله عوامل دخیل در زمانِ یادگیری شما هستند. با این حال، ممکن است یادگیری فرانت بین چند ماه تا یک سال طول بکشد. بهخصوص اگر هدف شما این باشد که به یک فرانتکار حرفهای تبدیل شوید.
دقت کنید که یادگیری برنامه نویسی فرانت، نیاز به یادگیری اصولی HTML، CSS و JavaScript دارد. با توجه به اینکه موارد مذکور را میتوان آجرهای سازندهی بنای فرانت دانست، باید در گام اول، کاملا آنها را فراگیرید. شما میتوانید با کمک آموزشهای آنلاین، دورههای رایگان یا پریمیوم فرانتاند و کتابهایی که در این زمینه نوشته شدهاند، تمامی مواردی را که به فرانت مربوط میشوند، فراگیرید. حتی میتوانید از این موارد سطحی عبور کنید و روی موضوعات گستردهتری همچون طراحیِ وبسایتهای سریع و پاسخگو، مقیاسپذیری وب و حتی بهبود عملکرد وب کار کنید.
مهمترین موضوعی که باید در راه تبدیل شدن به یک برنامه نویس فرانت اند بدانید، این است که فرانتاند دائما در حال آپدیت شدن و بِروزرسانیست. بدیهیست که در این میان، چارچوبهای فرانتاند دائما تغییر میکند و شما باید خود را با این چارچوبهای بِروزشده وفق دهید. پس شرط اولیهی یادگیری فرانت، این است که شما خود را برای آپدیت کردنِ دائمی خود آماده کرده باشید و ترندهای لحظهای فرانت را دنبال نمایید. شرکت در کنفرانسها و نشستهای فرانتکاران مطرح جهان، کاملا توصیه میشود.
سوالات متداول در زمینهی شغل برنامه نویس فرانت اند
- آیا برنامه نویسی فرانت اند شغل خوب و آیندهداریست؟
بله! در صورتیکه به عنوان برنامه نویس فرانت کار کنید، میتوانید پروژههای زیادی دریافت کنید و شغل خود را بسط دهید. برنامهنویسی فرانت یک شغل پرتقاضاست و میانگین حقوق آن در خارج از کشور، به طور سالانه از ۱۰۲ هزار دلار هم فراتر میرود. با توجه به دادههای وزارت کار ایالات متحده، تقاضای شغلی برای فرانتکاری تا سال ۲۰۳۰، حدودا تا ۲۳ درصد افزایش خواهد داشت. پس میتوان آن را یک شغل خوب و پردرآمد محسوب کرد.
- آیا برای کار به عنوان برنامه نویس فرانت اند نیاز به مدرک دارم؟
خوشبختانه، شما برای کار به عنوان فرانتکار، نیاز به مدرک ندارید. البته داشتن یک مدرک معتبر و حرفهای که شغل شما را به عنوان برنامه نویس فرانت تایید میکنند، یک مزیت بزرگ است. با این وجود، این مهارتها و تواناییهای شماست که اهمیت دارند، نه مدرک رسمی شما.
برای مطالعه مطالب بیشتر با ایران فریلنس همراه باشید.
دیدگاهتان را بنویسید