آشنائی با فرآیند طراحی سایت
اهمیت طراحی سایت
طراحی سایت با توجه به فراگیری دنیای وب در سراسر دنیا و جذابیت آن طرفداران بسیاری را در حوزه دیجیتال پیدا کرده است. وب سایت به صورت کلی به عنوان یک محل در فضای دیجیتال در نظر گرفته می شود. وب سایت ها گستره وسیعی از موضوعات همچون سایت های خبری، ورزشی، شخصی، فروشگاهی و غیره را شامل می شوند.
وجود یک وب سایت می تواند باعث افزایش اعتبار شخص یا برند مربوطه، جذب مخاطبان و در نتیجه فروش و درآمدزایی بیشتر شود. بیل گیتس در رابطه با اهمیت بالای داشتن وب سایت می گوید: “اگر کسب و کار شما اینترنتی نیست متاسفانه شما صاحب یک کسب و کار رو به زوال و نابودی هستید”. بنابراین اهمیت طراحی سایت برای همگان مشخص و واضح می باشد، ما در این مقاله قصد داریم فرآیند طراحی سایت را از جنبه های مختلف مورد بررسی قرار دهیم.
انواع وب سایت ها
وب سایت ها به دو دسته ایستا (static) و پویا (dynamic) تقسیم می شوند. سایت های استاتیک اولین سایت های ساخته شده در طول تاریخ هستند. همانطور که از نام سایت های ایستا پیداست، این سایت ها معمولا نیاز به اضافه، حذف و تغییر محتوایشان ندارند. به این مفهوم که مالک وب سایت ممکن است پس از طراحی سایت تا سال ها نیاز به تغییر محتوا نداشته باشد.
اما سایت های پویا یا داینامیک سایت هایی هستند که دائما در حال تغییر محتوایشان هستند. مثلا یک سایت خبری که می بایست به صورت روزانه حجم زیادی اخبار جدید را بر روی وب سایت منتشر سازد. پس قطعا جهت طراحی سایت بایستی از وب سایت های پویا بهره گیرد. نکته دیگر اینکه وب سایت های ایستا یا استاتیک با زبان های سمت کاربر ساخته می شوند. همچنین وب سایت های پویا یا داینامیک با زبان هایی مثل php یا سیستم های مدیریت محتوا (CMS) مثل WordPress ساخته می شوند.
مقایسه سایت های استاتیک و داینامیک
سایت های استاتیک نسبت به سایت های داینامیک از امنیت بالاتری برخوردار هستند. البته در سایت های داینامیک هم می توان تکنیک هایی را پیاده سازی نمود تا ضریب امنیتی افزایش یابد. مشکل بزرگ سایت های استاتیک این است که اگر مثلا سایت 100 صفحه داشته باشد و برنامه نویس بخواهد فقط یک منوی کوچک را تغییر دهد مجبور است در تک تک صفحات این تغییرات را انجام دهد. اما در سایت های داینامیک برنامه نویس می تواند ظرف مدت چند ثانیه اطلاعات را تغییر دهد و مشکلات سایت های استاتیک را ندارد.
مشکل دیگر وب سایت های استاتیک این است که اگر سفارش دهنده پس از طراحی قصد داشته باشد تغییراتی در سایت ایجاد نماید، حتما بایستی از برنامه نویس کمک بگیرد. ولی ادمین وب سایت های داینامیک این قابلیت را دارد که بدون نیاز به دانش برنامه نویسی بتواند تغییرات را ایجاد نماید.
در طراحی سایت به صورت داینامیک این روزها خیلی از توجهات به سمت سیستم های مدیریت محتوا (CMS) معطوف شده است. cmsها یک بخش مدیریتی دارند که اگر هر شخصی مدیر شود این توانایی را به دست می آورد که به راحتی تغییرات را در وب سایت به وجود آورد. این تغییرات شامل انتشار مطالب، حذف مطالب، اضافه کردن امکانات و غیره می باشد. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که سایت های داینامیک نسبت به سایت های استاتیک بسیار بهتر هستند و دوران سایت های استاتیک به پایان رسیده است.
فرانت اند و بک اند
اگر بخواهیم در مورد ساختار وب سایت ها صحبت کنیم بایستی به این موضوع اشاره کنیم که هر وب سایتی دارای یک فرانت اند (front end) و یک بک اند (back end) می باشد. به زبان ساده فرانت اند شامل تمام اشیای گرافیکی می باشد که هر زمان کاربر وارد سایت می شود؛ مشاهده می کند. از جمله این اشیا می توان به قالب سایت، رنگها، فونتها و غیره اشاره نمود، در واقع می توان گفت که فرانت اند ویترین یک سایت می باشد. اما بک اند اتفاقاتی می باشد که در سمت سرور اتفاق می افتد و کاربر قادر به مشاهده آنها نمی باشد. در واقع به طور کلی بک اند شامل اتفاقاتی می باشد که در پس زمینه رخ می دهد.
زبان های طراحی سایت در سمت کلاینت یا front end
حال سوال اینجاست که اگر یک برنامه نویس تصمیم داشته باشد front end developer یا back end developer باشد، بایستی کدام یک از زبان های طراحی سایت را یاد بگیرد. به طور کلی ما یک کلاینت ساید و یک سرور ساید داریم. منظور از کلاینت ساید زبان هایی می باشد که سمت کاربر اجرا می شوند و در واقع همان فرانت اند می باشند. سه زبان اصلی کلاینت ساید زبان های Html، Css و Javascript می باشد که اگر برنامه نویس بخواهد front end developer باشد بایستی حتما این سه زبان را فرا گیرد. همچنین یک برنامه نویس فرانت اند حتما بایستی به فریمورک هایی از قبیل angular، jQuery، ajax و غیره نیز مسلط باشد. کدهای سمت کاربر را می توان به راحتی از طریق مرورگر مشاهده نمود.
زبان های طراحی سایت در سمت سرور یا back end
سرور ساید زبان هایی هستند که در سمت سرور اجرا می شوند و برای اجرا شدن نیاز به یک سرور دارند. حال این سرور می تواند یک سرور شبیه ساز مثل localhost نیز باشد که در ادامه با این سرور شبیه ساز هم آشنا خواهیم شد.
زبان های برنامه نویسی سایت سمت سرور یا همان بک اند، دارای انواع بسیار زیادی می باشند ولی معروفترین آنها php، java، c#، javascript، python، ruby و go می باشند. زبان های برنامه نویسی سمت سرور هر کدام توانایی و قابلیت های منحصر به فردی دارند. همچنین این زبان ها را می توان با توجه به نوع سفارش یا پروژه انتخاب نمود. در ادامه می بایست از یک فریمورک مربوط به زبان انتخابی جهت طراحی سایت بهره برد. از محبوبترین آنها می توان از فریمورک spring برای java، فریمورک ِDjango برای python، فریمورک express برای javascript و فریمورک laravel برای php نام برد. برنامه نویسانی که عملیات front end و back end را به صورت همزمان انجام می دهند، به عنوان برنامه نویسان full stack شناخته می شوند.
البته برنامه نویسان full stack بایستی به پایگاه داده ها نیز تسلط داشته باشند. به مجموعه داده های یک وب سایت که به صورت سازماندهی شده ذخیره می شوند پایگاه داده ها می گویند. پایگاه داده ها همیشه نقش کلیدی را در یک وب سایت داینامیک ایفا می کنند، عمده کار یک برنامه نویس سمت سرور استفاده از پایگاه داده می باشد. پایگاه داده ها انواع مختلفی دارند که از معروفترین و محبوبترین آنها می توان به sql server، my sql و oracle اشاره نمود.
میزبان و دامنه
Host در انگلیسی به معنی میزبان است، هاست در واقع فضایی از وب سایت است که در آن اطلاعات و فایل های وب سایت بارگذاری می شود. به صورت ساده تر میزبان همان حافظه وب سایت است. دامنه (domain) نیز آدرس وب سایت می باشد که بایستی این آدرس یونیک و منحصر به فرد باشد. هر دامنه دارای پسوندی مثل .com ، .org ، .ir و غیره می باشد که معانی خاصی دارند و بر اساس آن بایستی دامنه سایت خود را انتخاب نمود. مثلا موسسات آموزشی از دامنه .edu استفاده می کنند یا دامنه .ir مختص کشور ایران می باشد.
جهت خرید میزبان و دامنه می توان در سرچ گوگل عبارت خرید میزبان یا خرید دامنه را جستجو کرد تا وب سایت های مختلف ارائه دهنده میزبان و دامنه را مشاهده نمود. پسوندهای متفاوت دامنه، قیمت های متفاوتی دارند و همچنین قیمت هاست نیز بر اساس فضای مورد نیاز متفاوت می باشد. برای کسب اطلاع از قیمت های به روز هاست و دامنه می توان به وب سایت های صفحه اول گوگل مراجعه نمود.
برای طراحی سایت از همان ابتدا نیاز به خرید هاست نمی باشد. بلکه می توان از یک هاست شبیه سازی شده بر روی کامپیوتر به صورت محلی یا همان localhost استفاده نمود. جهت انجام این کارمی توان از شبیه سازهای زیادی از جمله xampp، wamp و غیره استفاده نمود.
سایت سازهای آنلاین
امروزه روش های نوین و مختلفی جهت طراحی سایت به وجود آمده است. یکی از این روش ها استفاده از سایت سازهای آنلاین می باشد که نمونه های خارجی و داخلی زیادی از آن موجود می باشد. ساز و کار این سایت سازها به این گونه می باشد که مشتری با توجه به امکانات مد نظر برای وب سایتش ، یک پلن را انتخاب کرده و به صورت دوره ای به سایت ساز مبلغی پرداخت می نماید. راه اندازی اینگونه سایت ها بسیار راحت و سریع می باشد و اصلا نیاز به دانش برنامه نویسی ندارد.
البته استفاده از سایت سازهای آنلاین محدودیت فراوانی را به وجود می آورند. اگر محصولی در سایت به فروش برسد حتما بایستی مبلغی به عنوان پورسانت نیز به سایت ساز آنلاین پرداخت گردد. حتی امکان کار کردن بر روی سئو سایت در این سایت سازهای آنلاین وجود ندارد. این گونه از طراحی وبسایت بیشتر جنبه زیر مجموعه بودن را دارد و سایت مورد نظر مستقل نیست. در کل این روش به دلیل محدودیت ها و عدم استقلال سایت پیشنهاد نمی گردد.
طراحی سایت با cms
سیستم های مدیریت محتوا در واقع یک سیستم نرم افزاری تحت وب می باشد که با استفاده از آن بدون هیچ گونه دانش برنامه نویسی می توان یک سایت با کیفیت بالا طراحی نمود. از معروفترین و محبوبترین cms ها می توان به وردپرس، جوملا و دروپال اشاره کرد که وردپرس در صدر محبوبیت قرار دارد.
از مزایای وردپرس می توان به برخوردار بودن این cms به قالب ها و پلاگین های با کیفیت بالا و رایگان اشاره نمود. اگر چه برخی از این سرویس ها پولی می باشند ولی در کل هزینه چندانی ندارند. مزیت دیگر ایجاد سایت با وردپرس طراحی ساده و بدون دردسر می باشد. به طوری که طراحی سایت به صورت سریع و آسان با وردپرس امکان پذیر شده است. با اینکه ایجاد سایت با وردپرس راحت می باشد، ولی قابلیت های وردپرس باعث شده سایت های معروف و بین المللی بسیاری زیادی با وردپرس ساخته شوند.
طراحی سایت با زبان های برنامه نویسی
یکی از مهمترین ایراداتی که در سیستم های مدیریت محتوا وجود دارد، این است که به دلیل وجود قالب ها و پلاگین های آماده امکان سفارشی سازی جهت طراحی سایت وجود ندارد. اگر مشتری قصد داشته باشد یک وب سایت را آن گونه که می خواهد طراحی کند، قطعا بایستی از زبان های برنامه نویسی استفاده نماید.
زبان های برنامه نویسی بسیار زیادی وجود دارد که در بخش برنامه نویسی سمت سرور به معروفترین آنها اشاره شد. در حال حاضر زبان برنامه نویسی php بخش اعظمی از بازار طراحی سایت در ایران را به خود اختصاص داده است. اکثر سفارش های طراحی وب سایت ها به وسیله زبان های برنامه نویسی ثبت می شوند. طراحی وب سایت توسط زبان های برنامه نویسی نیازمند بهره مندی از دانش برنامه نویسی می باشد. با اینکه هزینه و زمان طراحی وب سایت از طریق زبان های برنامه نویسی بسیار بالاتر از روش های دیگر است ولی مزایا، امکانات و انعطاف پذیری فوق العاده وب سایت های ساخته شده توسط زبان های برنامه نویسی این روش طراحی سایت را کماکان در کانون توجهات قرار داده است.
انجام عملیات سئو
دیده شدن در نتایج صفحات ابتدایی موتور جستجوگر گوگل رویای تمامی صاحبان کسب و کارهای کوچک و بزرگ می باشد. یکی از کلیدی ترین مراحل طراحی سایت انجام عملیات سئو جهت افزایش رنکینگ سایت در گوگل می باشد. وجود یک وب سایت در نتایج صفحات ابتدایی گوگل نشان از اعتبار وب سایت مربوطه دارد. اصولا یکی از راه های تشخیص سایت معتبر از اسکم (کلاهبردار)، وجود وب سایت در نتایج صفحات بالایی گوگل می باشد. با افزایش رنکینگ یک وب سایت در نتایج گوگل کسب و کار مربوطه به شدت متحول خواهد شد.
هر وب سایت جهت افزایش رنکینگ در گوگل، بایستی مجموعه قوانین و فاکتورهای گوگل را رعایت کند. از جمله قوانین مربوط به سئو می توان به محتوای متنی یونیک و منحصر به فرد، وجود تصویر در صفحات وب سایت، لینک دهی داخلی و خارجی معتبر، نقشه سایت مناسب، انتخاب کلمات کلیدی مناسب و غیره اشاره نمود. البته ذکر این نکته حائز اهمیت می باشد که یک وب سایت حتما بایستی در طول زمان پویا بوده و به تناوب به روز رسانی شود. گوگل دارای الگوریتم های هوشمند و فوق پیشرفته ای می باشد که هر گونه تقلب را به سادگی تشخیص داده و تنبیهات شدیدی برای متقلبان اعمال می کند.
برای مطالعه مقالات بیشتر با ایران فریلنس همراه باشید.
دیدگاهتان را بنویسید