چگونه برنامه نویس بک اند شویم؟
برنامه نویس بک اند کیست؟
کیفیت تجربه کاربری که توسط یک وب سایت ارائه میگردد به برنامهنویس بک اند مربوط است. یک توسعه دهنده بک اند باید بتواند روی موضوعاتی نظیر کد نوشتن، اسکریپت نویسی و ساخت یک معماری وب سایت خوب تمرکز نماید و نقش خود را در این زمینه به خوبی ایفا کند.
اولین چیزی در ذهن افراد با شنیدن اسم برنامه نویس بک اند به خاطر می آورند برنامه نویسی وب است، اما در واقع برنامه نویسی وب مهمترین و بزرگترین نوع برنامه نویسی بک اند است!
اصولا برنامه های وب به بخش بک اند (Back-end) و فرانت اند (Front-end) تقسیم بندی میشوند، کلیه بخش های دیداری و ظاهری برنامه که کاربر با آنها سروکار دارد تحت عنوان فرانت اند شناخته میشوند مانند رابط کاربری برنامه، همین وبسایتی که شما الان در حال مطالعه مقاله آن هستید در واقع از طریق بخش فرانت اند یا رابط کاربری برنامه در حال مشاهده وبسایت هستید و کلیه بخش های عملیاتی و الگوریتمیک هر نرم افزاری تحت عنوان بک اند شناخته میشود، بک اند برنامه های وب معمولا اختلاف بارزی که با فرانت دارند، ارتباط با بانک اطلاعاتی یا دیتابیس هست که میتوانند اطلاعات را از بانک بخوانند و در بخش فرانت نمایش دهند و یا برعکس اطلاعاتی را از فرانت بگیرند و در بخش بک اند پردازش کنند و در بانک ذخیره کنند.
برای توسعه وب دو جز اساسی تحت عنوان فرانت اند و بک اند وجود دارد. زمانی که یک بازدید کننده و یا مخاطب به یک وب سایت وارد میشود هر آنچه را که در ابتدا با آن روبرو میشود در واقع مربوط به تلاشهای مربوط به برنامه نویسی وب است که توسط توسعه دهنده فرانت اند انجام می شود. در پشت صحنه توسعه وب نیز فرایندهایی رخ میدهد که شاید در وهله اول کسی متوجه آن نشود. این فرآیند ها توسط برنامهنویس بک اند انجام می شود. در قسمت زیر مهم ترین مسئولیتهای یک توسعه دهنده بک اند را برایتان آوردهایم:
- با استفاده از متدولوژی های مناسبی که برای چرخه عمر محصول وجود دارد معماری سایت را توسعه میدهد.
- برای مشکلات سیستم راه حل درست و مناسبی ارائه میکند.
- مدیریت API ها و توسعه آنها
- سازماندهی درست و موثر منطق سیستم
- درک درستی از نیازهای عملکرد و اهداف وب سایت ایجاد کند و راه حلهای موثر و مفیدی برای توسعه آنها ارائه دهد.
- برای ذخیره ایمن دادهها و پذیرش آنها در وب سایت سیستمهای مناسبی را طراحی و توسعه دهد.
چگونه میتوان به یک برنامه نویس بک اند تبدیل شد؟
اگر فردی بخواهد به یک برنامه نویس بک اند تبدیل شود و در شغل خود موفق باشد؛ اولین مرحله یادگیری مهارتهای لازم و آموزش عملی در جنبههای مختلف است.
راهنمای گام به گام برای تبدیل شدن به یک توسعه دهنده بک اند:
- یادگیری یک زبان برنامه نویسی
در مرحله اول شما باید یک زبان برنامه نویسی را یاد بگیرید و به آن تسلط کافی داشته باشید. از مهمترین و معروفترین زبانهای برنامه نویسی وب میتوانیم به پی اچ پی | PHP ، پایتون | Python و جاوا اسکریپت اشاره نماییم. توسعه دهنده بک اند در صورتی که بتواند بیش از یک زبان برنامه نویسی را یاد بگیرد و به آنها تسلط لازم را داشته باشد از امتیاز ویژهای برخوردار است. در نتیجه میتواند در شغل و حرفهای که دارد موفق تر عمل کند.
البته همانطور که ابتدای مقاله اشاره کردیم برنامه نویس بک اند الزاما برنامه نویس وب نیست ! بلکه میتواند یک برنامه نوبس دسکتاپ باشد ! لذا هر زبان برنامه نویسی میتواند برای بک اند استفاده شود.
- یک ایده واضح درباره ساختار داده و اصول الگوریتم
ساختار الگوریتمها و دادهها نوعی پدیدههای منطقی به شمار میآیند که در اجرای هر برنامه و نرمافزاری نقش دارند. بنابراین فردی که برنامه نویسی بک اند را انجام می دهد باید با روش های استفاده از الگوریتم و ساختار دادهها آشنایی کامل داشته باشد.
- یادگیری یک Web Framework
نکته مهمی که در مورد framework وجود دارد این است که در این قالبها میتوان به کارهایی نظیر اضافه کردن کد، ویرایش و یا تغییر کد نویسی بر اساس آنچه که مورد نیاز است پرداخت. برنامه نویس بک اند با فراگیری زبان برنامه نویسی میتواند هر کدی را ایجاد کند. اما با استفاده از فریم ورک میتواند در زمان صرفهجویی کند و این کار را در زمان کوتاهتری انجام دهد.
- آموختن مفهوم پایگاه داده
پایگاه داده در واقع یک نوع منطقه ذخیره سازی به شمار میآید و میتوان دادهها را به صورت ساختار یافته در آن ذخیره کرد. همچنین امکان دسترسی به این دادهها به صورت الکترونیکی نیز وجود دارد. کسانی که به حرفه توسعه بک اند علاقه دارند بهتر است مفهوم پایگاه داده را بیاموزند و در مورد آن اطلاعات کامل و جامعی داشته باشند. فرایند ذخیرهسازی دادهها در این پایگاه با استفاده از زبان برنامه نویسی انجام میشود.
- آموزش عملی
دانش نظری به تنهایی برای فعالیت در یک حرفه و یا شغل کافی نیست. در کنار آن آموزش عملی برای درک تکنیکها و فرصتها ضروری است. یک توسعه دهنده باید هر تکنیک و فرمتی را که پشت هر زبان برنامهنویسی وجود دارد با تمرین زیاد درک کند. تجزیه و تحلیل خطاها و اجرای این تکنیکها در کدنویسی بسیار حائز اهمیت است.
- ایده پردازی و توسعه آنها
یک برنامه نویس بک اند باید بتواند ایدههای خاص ارائه دهد که این کار با تمرین کافی و زیاد شدنی است. پس باید ایدههای خود را در هر نرمافزاری که دارد توسعه دهد. به عنوان مثال میتواند الگوریتمی را که در نرمافزار موجود خود پیدا کرده است تغییر دهد و خروجی آن تغییرات را به طور دقیق مورد بررسی قرار دهد تا به درک درستی از آن برسد. پس از آن فرد توسعه دهنده میتواند ایده خود را توسعه دهد و آن را به مجموعه خود اضافه نماید.
یک برنامه نویس بک اند چه مهارت هایی باید داشته باشد؟
توسعه دهندگان بک اند با همکاری توسعه دهندگان فرانت اند این امکان را فراهم میکنند که کاربران بتوانند از یک وب سایت دیدن کنند. یک برنامه نویس بک اند باید از مهارتهای زیادی برخوردار باشد. یکی از مهم ترین آنها داشتن دانش کافی و عمیق در زبانهای برنامه نویسی وب است. در واقع این فرد باید بر روی برنامههایی نظیر جاوا، پرل، PHP، نود جی آی، پایتون و روبی تسلط کافی داشته باشد و کار با آنها را بلد باشد. داشتن این مهارت برای توسعه دهندگان بک اند بسیار ضروری و واجب است. چرا که برای همکاری با توسعه دهندگان فرانت اند باید از این مهارتها استفاده کنند و راه حلهای مناسبی را ارائه دهند.
کار برنامه نویس بک اند و فرانت اند بسیار به یکدیگر نزدیک است. برنامه نویس بک اند بهتر است با فناوریهای وب فرانت اند نیز آشنایی داشته باشد و به درک اساسی از این فناوریها نظیر CSS و HTML رسیده باشد. یک توسعه دهنده بک اند باید دانش و تجربه استفاده عملی از EXPRESS و Mongodb را نیز داشته باشد.
برنامه نویسان بک اند باید دارای یک سری مهارتهای غیر فنی نیز باشند و رابطه خوبی با فرایندهای تحلیلی داشته باشند. علاقمند بودن به فناوریهای جدید و نوظهور، توانایی حل مسائل مختلف، داشتن مهارتهای ارتباطی درست و مناسب، مستقل کار کردن در صورت لزوم و کار کردن با دیگران در گروههای تیمی از مهمترین مهارتهایی هستند که یک برنامه نویس بک اند باید از آنها بهرهمند باشد تا بتواند در شغل و حرفه خود موفق ظاهر شود.
چه زمینههای کاری برای یک توسعه دهنده بک اند وجود دارد؟
برخی از این توسعه دهندگان به طور ویژه و انحصاری تنها با یک شرکت همکاری میکنند. برخی دیگر از برنامه نویسان بک اند نیز در آژانسهای مختلف مشغول به کار هستند و برای مشتریان خود در زمینه توسعه وب به طور تخصصی فعالیت میکنند. همان طور که قبل تر نیز به این موضوع اشاره کردیم برای اینکه در این شغل و یا حرفه موفق شوید ابتدا باید با جنبههای مختلف زبان برنامه نویسی آشنا شوید و در مورد ابزارهای مورد استفاده در آن به درک درستی برسید. در واقع ابتدا باید دانش مربوطه را کسب نمایید و سپس با تجربه عملی هر آنچه را که آموختهاید مورد استفاده قرار دهید.
کارفرما معمولاً برای برنامه نویس بک اند که از مهارتهای به روز و مورد نیاز برخوردار است و در این صنعت تجربه عملی دارد امتیاز ویژه ای در استخدام قائل است. در صنعت توسعه وب یکی از مهمترین مزیتها اشتیاق و علاقه به یادگیری فناوریهای نوظهور و جدید است. کسانی که در رتبههای بالاتر و در سمتهایی نظیر توسعه دهنده ارشد بک اند فعالیت میکنند معمولاً دانش وسیعی در زمینه توسعه فرانت اند دارند. اولین قدم برای ورود به یک حرفه پردرآمد در این زمینه این است که آموزش توسعه بک اند را شروع کنید و به سمت فرانت اند حرکت کنید. در واقع با این کار میتوانید گواهی توسعه کامل را دریافت کنید که این موضوع یک گام مهم و ارزشمند برای آینده شما و بهینهسازی فرصتهای شغلی در آینده نزدیک به شمار میآید.
یک بازی ساز بک این چه ماموریتهایی دارد؟
برای اینکه یک برنامه و یا یک وب سایت عملکرد درستی داشته باشد ابتدا لازم است که تمام عناصر فنی و ضروری برای آن توسط یک برنامه نویس بک اند طراحی گردد. یک توسعه دهنده بک اند برای انجام این ماموریت به نحو احسن، باید بر زبانهای مختلف برنامه نویسی مانند php، پایتون، جاوا، روبی و غیر مسلط باشد. علاوه بر آن یک بازی ساز بک اند وظیفه مدیریت پایگاه داده را نیز بر عهده دارد. آشنایی با سیستمهایی مانند Mysql و SQL Server نیز برای یک توسعه دهنده بک اند لازم و ضروری است.
بازی ساز بک اند یا توسعه دهنده بک اند معمولاً برای مشکلات به وجود آمده راه حلهای مناسبی را ارائه میکند و وظیفه پشتیبانی فنی از سایت نیز بر عهده اوست. ماموریتهای دیگری که یک توسعه دهنده بک اند باید انجام دهد تمرکز بر جنبه تحلیلی سایت، عملیات برنامه نویسی، پیکربندی، کنترل کیفیت و مستندات فنی است. با توجه به شرایطی که وجود دارد ماموریتهای یک توسعه دهنده بک اند میتواند متفاوت باشد. اما به طور کلی بخش پنهان یک وب، برنامهریزی سمت سرور و مدیریت یک وب سایت و یک برنامه بر عهده برنامه نویس بک اند قرار دارد. نقش برنامه ساز بک اند مجری و یا تصمیم گیرنده در انتخابهای فنی نیز است.
چه کسانی مخاطبین اصلی توسعه دهنده بک اند هستند؟
برنامه نویس بک اند با افراد دیگری که در همان موقعیت هستند و با توسعه دهندگان فرانت اند نیز همکاری دارند تا بتوانند بخش بزرگی از فرایند توسعه وب را انجام دهند. حرفه های دیگری که با توسعه دهندگان بک اند همکاری میکنند عبارتند از مدیریت سیستم یا DevOps DBA، مدیریت مهندسی، توسعه دهنده اصلی، سرآشپز پروژه فنی، معمار فنی، افسر ارشد فنی یا CTO.
یک توسعه دهنده بک اند چه ویژگیهایی دارد؟
یک برنامه نویس بک اند باید ویژگیهایی همچون سختگیری، روش شناسی، عملگرایی و علاقه به کار تیمی داشته باشد تا بتواند اولین گامها را برای موفقیت بردارد. علاقه به یادگیری مداوم فناوریهای جدید و به روز ماندن نیز از دیگر ویژگیهای یک توسعه دهنده بک اند است. طبق نظر تکنو یک توسعه دهنده بک اند علاوه بر اینکه بر ابزار مدیریت پروژه تسلط دارد باید به حداقل مهارتهای فنی نیز مسلط باشد. به عنوان مثال SQL این امکان را برای شما فراهم میکند که در پایگاه داده به جستجو بپردازید و یا عناصر را حذف کنید و تغییر دهید. تسلط به زبانهای برنامه نویسی که برای بک اند مورد نیاز هستند نیز بسیار مهم است اما اگر در یکی از آنها هم دانش عمیقی داشته باشید میتوانید کار توسعه را به نحو احسن انجام دهید.
چه آموزشی برای تبدیل شدن به یک برنامه نویس بک اند وجود دارد؟
امکان رسیدن به این شغل با پشت سر گذاشتن یک سری دورههای خاص وجود دارد. به عنوان مثال DUT یا BTS یک آموزش خوب و مناسب برای تبدیل شدن به برنامه نویس بک اند است. مدارسی همچون ESGI ، HETIC و غیره وجود دارند که مدرک لیسانس برای توسعه وب ارائه میدهند و دورههای مختلفی برای آن برگزار میکنند. برخی از وب سایتها نظیر Open classrooms ،Udemy و غیره وجود دارند که افراد علاقمند به توسعه وب میتوانند با مراجعه به این سایتها مهارتهای خود را افزایش دهند. پروژه هک و یا Le Wagon نیز ساختار دیگری برای یادگیری سریع اصول اولیه توسعه وب است.
چشم انداز شغلی و پیشرفتهای حرفهای یک توسعه دهنده بک اند:
یک برنامه نویس بک اند میتواند با افزایش مهارتهای خود به سمت حرفه توسعه دهنده فول استک یا همان فرانت اند حرکت کند و در توسعه یک پروژه به طور مستقل عمل نماید. اگر برنامه نویس بک اند مهارت های مدیریتی قوی داشته باشد میتواند به یک توسعه دهنده اصلی تبدیل شود و بر تیمهای توسعه دهنده خود نظارت کامل داشته باشد. مسئولیتهای فنی و موقعیت مدیر پروژه فنی نیز از دیگر پیشرفتهایی هستند که فرد توسعه دهنده بک ناد میتواند به آنها دست یابد.
دیدگاهتان را بنویسید