برنامه نویسی جاوا را از کجا شروع کنیم؟
آیا یادگیری جاوا به تنهایی امکان پذیر است؟
برای افرادی که علاقمند به علوم کامپیوتر و برنامه نویسی هستند، یادگیری برنامه نویسی جاوا اهمیت زیادی دارد. یکی از مهمترین ویژگیهای برنامه نویسی این است که یادگیری آن به تنهایی هم امکان پذیر است. منابع زیادی برای مطالعه و تمرین وجود دارد که شما با مطالعه آنها میتوانید تبدیل به یک برنامه نویس جاوا شوید. همچنین فارغ از سن یا سطح برنامهنویسی شما، وب سایتهای زیادی پیدا خواهید کرد که به شما تجربه عملی میدهند و نحوه برنامه نویسی در جاوا را به شما آموزش میدهند. اولین چیزی که در یادگیری java باید آن را مد نظر قرار دهید این است که برای این کار زمان مناسب در نظر بگیرید.
فقدان زمان، بیش از همه، مانع اصلی در یادگیری است. در نظر گرفتن زمانی مشخص برای یادگیری این زبان برنامه نویسی اصلا کار راحتی نیست. شما در طول روز کارهای مختلفی دارید که باید آنها را انجام دهید و معمولاً به همین دلیل، یادگیری برنامه نویسی را به زمانی موکول میکنید که کار خاصی نداشته باشید. اگر واقعاً دوست دارید یک برنامه نویس متخصص و مجرب شوید باید با وجود تمام مشغلههای روزانه، یک زمان کاملا اختصاصی برای یادگیری جاوا در نظر داشته باشید. در ادامه سعی میکنیم شما را با برنامه نویسی جاوا بیشتر آشنا کنیم.
چرا برنامه نویسی جاوا اینقدر محبوب است؟
یکی از دلایلی که افراد زیادی را علاقه مند به یادگیری برنامه نویسی جاوا کرده است، استقلال پلتفرم آن میباشد. شما از Java Platform میتوانید بر روی انواع مختلف کامپیوتر استفاده کنید. البته تا زمانی که رایانه دارای محیط اجرای Java (JRE) نصب شده باشد، یک برنامه جاوا میتواند روی آن اجرا شود. در حال حاضر اکثر انواع کامپیوترها با JRE سازگار هستند. رایانههای شخصی که سیستم عامل ویندوز دارند، رایانههای مکینتاش، رایانههای یونیکس یا لینوکس و گوشی های هوشمند کاملاً با این پلتفرم سازگار میباشند.
با توجه به تاریخچه غنی زبان برنامه نویسی جاوا بسیاری از سازمانهای معتبر در جهان از آن بهره میبرند. امروزه بسیاری از بانکها، خردهفروشان، شرکتهای بیمه، شرکتهای خدمات شهری و تولیدکنندگان از جاوا استفاده میکنند. به عقیده بسیاری از کارشناسان با تجربه در جهان استفاده از این زبان برنامه نویسی این تنها کمتر نشده بلکه همواره در حال پیشرفت بوده است.در مورد جاوا خوب است این نکته را هم بدانید که اساساً یک زبان برنامه نویسی شی گرا است. مهمترین چالش در یادگیری این زبان برنامه نویسی، یادگیری نحوه استفاده از جاوا نیست بلکه یادگیری API است.
آیا یادگیری زبان جاوا مفید است؟
یادگیری زبان برنامه نویسی جاوا و هر برنامه نویسی دیگری با توجه به رشد و توسعه کامپیوتر در جهان قطعا مفید است. همانطور که در بخش قبلی گفتیم هیچ نشانهای از کاهش محبوبیت جاوا دیده نمیشود. جالب است بدانید اکثر توسعه دهندگان آن را به عنوان اولین زبان برنامه نویسی خود انتخاب میکنند زیرا یادگیری آن نسبتاً آسان است. از آنجایی که علم نحو در جاوا شبیه به انگلیسی با حداقل کاراکترهای خاص است، یادگیری این زبان در مدت زمان کوتاه امکان پذیر است. احتمالا بسیاری از ما مدرسه، دانشگاه یا کلاس های برنامه نویسی با زبانهای ++C و C# آشنا شدیم. خوب است بدانید جاوا از خانواده زبانهایی است که به شدت تحت تأثیر این دو زبان برنامه نویسی قرار دارند. بنابراین یادگیری جاوا هنگام یادگیری این دو زبان دیگر برای شما به شدت مفید خواهد بود.
آشنایی با نسخههای مختلف جاوا
زبان برنامه نویسی جاوا نسخه های مختلفی دارد که بررسی آنها میتواند جالب باشد. البته تمام این نسخهها ویژگیهای مشترکی دارند. همه پلتفرمهای جاوا از یک ماشین مجازی جاوا (VM) و یک رابط برنامه نویسی کاربردی (API) تشکیل شدهاند. انواع مختلف زبان برنامه نویسی جاوا عبارتند از:
- جاوا SE : اکثر مردم زبان برنامه نویسی جاوا را به نسخه استاندارد آن یعنی Java SE میشناسند. بهترین زبان برنامه نویسی همه چیز از اشیاء اصلی زبان برنامه نویسی جاوا گرفته تا کلاسهای سطح بالا که برای شبکه، امنیت، دسترسی به پایگاه داده، توسعه رابط کاربری گرافیکی (GUI) و تجزیه XML مورد استفاده قرار میگیرد. علاوه بر API اصلی، پلتفرم Java SE از یک ماشین مجازی، ابزارهای توسعه، فناوریهای استقرار و سایر کتابخانهها و جعبهابزارهای کلاسی که معمولاً در برنامههای فناوری جاوا استفاده میشوند، تشکیل شده است.
- جاوا EE : پلتفرم Java EE بر روی پلتفرم Java SE ساخته شده است.این پلتفرم یک محیط API و شرایط لازم را برای توسعه و اجرای برنامههای شبکه در مقیاس بزرگ، چند لایه، مقیاس پذیر، قابل اعتماد و ایمن فراهم میکند.
- جاوا ME : پلتفرم Java ME یک API و یک ماشین مجازی با ردپای کوچک برای اجرای برنامههای جاوا در دستگاههای کوچک مانند تلفنهای همراه ارائه میدهد. API این پلتفرم زیرمجموعهای از Java SE API به همراه کتابخانههای کلاس ویژهای است که برای توسعه برنامههای کاربردی دستگاههای کوچک مفید است.
- JavaFX : JavaFX یک پلتفرم برای ایجاد برنامههای کاربردی اینترنتی با استفاده از یک رابط کاربری سبک است. برنامههای JavaFX از گرافیکهای شتابدهنده سختافزاری و موتورهای رسانهای استفاده میکنند تا شما با کارایی بالاتر و ظاهر مدرن و همچنین API های سطح بالا برای اتصال به منابع داده شبکهای بهره ببرید.
آشنایی با مهمترین ابزار برنامه نویسی جاوا
ابزار برنامه نویسی جاوا به برنامه نویس جاوا کمک میکند تا به کمک آن کد نویسی، کامپایل و اشکال زدایی برنامه را انجام دهد. ابزار مختلفی برای توسعه جاوا وجود دارد که مهمترین آنها را با هم مورد بررسی قرار میدهیم:
- SonarQube: این ابزار به برنامهنویسان کمک میکند تا کدهای دقیق و ایمنتر بنویسند. تجزیه و تحلیل استاتیک جاوا شامل بیش از 600 قانون منحصر به فرد برای شناسایی اشکالات، آسیب پذیریهای امنیتی و نقاط امنیتی جاوا شما برای قابلیت اطمینان، امنیت و قابلیت نگهداری بهتر است.
- Eclipse: Eclipse یک محیط توسعه یکپارچه (IDE) است که تقریباً برای هر زبانی که از پلاگینها استفاده میکند مفید است. این ابزار در حال حاضر بیش از ۱۵۰ پروژه دارد که نقاط مختلف توسعه نرمافزار را به طور کامل پوشش میدهد. یکی از مهمترین ویژگیهای Eclipse قابلیت پشتیبانی آن از زبانهای دیگری مانند C، C++، Perl، Python، و JavaScript است.
- NetBeans: NetBeans IDE ابزار دیگری است که برای توسعه برنامههای جاوا استفاده میشود. شما از این برنامه میتوانید بر روی پلتفرمهای گوناگون مانند ویندوز، لینوکس، سولاریس و MacOS استفاده کنید. این ابزار در Wizard Framework از دیالوگهای مرحله به مرحله پشتیبانی به عمل میآورد.
- Apache Spark: Apache Spark یک چارچوب متن باز است که برای برنامه های کاربردی در مقیاس بزرگ استفاده میشود. همچنین این ابزار به عنوان یک چارچوب پردازش موازی نامیده میشود و میتواند حجم کار پردازش دادههای دستهای و بلادرنگ را مدیریت کند. یکی از ویژگیهای مهم این برنامه پویا بودن ماهیت آن است. Apache Spark از چندین زبان مانند جاوا، اسکالا، پایتون و … پشتیبانی میکند.
- Gradle: این ابزار بسیار انعطاف پذیر است و قابلیت توسعه دارد. Gradle از یک API عمیق و غنی برای مدیریت پروژه ها، وظایف، مصنوعات وابستگی و … بهره میبرد. این یک برنامه اتوماسیون متن باز است.
مهمترین ویژگیهای جاوا چیست؟
برنامه نویسی جاوا با توجه به تاریخچه و تاثیری که داشته است قطعاً دارای ویژگیهای جالبی میباشد. اگر علاقه مند به این زبان هستید یا تمایل دارید آن را یاد بگیرید پیشنهاد میکنیم با ویژگیهای این زبان برنامه نویسی بیشتر آشنا شوید. ویژگیهای جاوا عبارتند از:
- ساده: جاوا یک زبان برنامه نویسی ساده بوده و به راحتی قابل درک است زیرا حاوی پیچیدگیهایی نیست که در زبانهای برنامه نویسی دیگر وجود دارد. به عبارت بهتر سادگی، هدف اصلی طراحی سازندگان جاوا سافت بود، زیرا باید روی دستگاههای الکترونیکی کار کند که در آن حافظه/منابع کمتری در دسترس است. در نظر داشته باشید که جاوا دارای همان نحوی است که در C و C++ وجود دارد، بنابراین برنامه نویسانی که در حال تغییر به جاوا هستند از نظر نحو با مشکلی مواجه نخواهند شد.
- پلتفرم مستقل: یکی از اهداف اصلی طراحان جاوا توسعه زبانی است که باید روی هر پلتفرمی کار کند. در اینجا منظور از پلتفرم نوعی سیستم عامل و تکنولوژی سخت افزاری است. جاوا به برنامه نویسان اجازه میدهد تا برنامه خود را بر روی هر ماشینی با هر پیکربندی بنویسند و آن را بر روی هر ماشین دیگری با پیکربندیهای مختلف اجرا کنند.
- قدرتمند: زبان برنامه نویسی جاوا قوی است، به این معنی که میتواند پایان غیر منتظره یک برنامه را مدیریت کند. 2 دلیل در پشت این موضوع وجود دارد، اول اینکه دارای یک ویژگی مهم و مفید به نام Exception Handling است. یکی دیگر از دلایل قوی بودن جاوا در ویژگی های مدیریت حافظه آن نهفته است. برخلاف سایر زبانهای سطح پایین، جاوا یک جمعآوری زباله در زمان اجرا ارائه شده توسط JVM ارائه میکند که تمام متغیرهای استفاده نشده را جمعآوری میکند.
- چند رشتهای: Thread یک فرآیند فرعی سبک و مستقل از یک برنامه در حال اجرا است که منابع را به اشتراک میگذارد. در بسیاری از برنامهها، چندین کار را مشاهده کردهاید که به طور همزمان اجرا میشوند، به عنوان مثال، Google Docs که در آن هنگام تایپ متن، بررسی املا و کار تصحیح خودکار اجرا میشود.
نکاتی برای یادگیری بهتر زبان برنامه نویسی جاوا
برای اینکه راحتتر و در مدت زمان کوتاهتر بتوانید زبان برنامه نویسی جاوا را یاد بگیرید برخی نکات را خدمت شما بیان میکنیم. این نکات میتوانند سکوی جاوا را برای شما قابل فهمتر و جذابتر کنند:
- درک اصول اولیه: برای محکم بودن کل سازه باید یک پایه محکم بسازید. اگر میخواهید برنامه نویس خوبی باشید، ابتدا باید اولیه را کامل یاد بگیرید. دانستههای خود را با انجام تمرینات سخت تا آنجا که میتوانید در ذهن حک کنید. برنامه ریزی درستی داشته باشید و به آن پایبند باشید تا از هر نوع اضطراب دوری کنید.
- صبر: کد نویسی بسیار طاقت فرسا است و یادگیری آن در ابتدا ممکن است خسته کننده و سخت باشد. چیزهای زیادی برای یادگیری وجود دارد و علاقه مندان اغلب سعی میکنند با عجله مفاهیم را برای یادگیری مفاهیم بعدی رد کنند. البته اگر یادگیری برنامه نویسی در هر مرحله با تمرین و انجام پروژههای طبقه بندی شده همراه باشد قطعاً شما خسته نخواهید شد.
- تمرین: دانش تئوری خوب است، اما برنامه نویسی همه چیز در مورد به کار بردن این دانش است. برای هر مصاحبه شغلی که میروید، از شما خواسته میشود که کد بنویسید. هنگامی که اصول جاوا را به خوبی درک کردید، باید عادت به تمرین هر آنچه آموختهاید را در ذهن خود حفظ کنید.
- منبع: دنیای فناوری به سرعت در حال پیشرفت است و به روز نگه داشتن اطلاعات به ویژه در علوم مدرن بسیار سخت است. تا آنجا که ممکن است دانش را از منابع متعدد جمع آوری کنید. هر آنقدر که امکان دارد کتاب بخوانید تا دانش خود را تقویت کنید و ایدههای بیشتری را برای کار کردن به دست آورید.
برای یادگیری جاوا از چه منابعی استفاده کنیم؟
برای یادگیری زبان برنامه نویسی جاوا در حال حاضر منابع متعددی وجود دارد که شما میتوانید از آنها استفاده کنید. در ادامه بهترین منابع برای تبدیل شدن به یک برنامه نویس جاوا را خدمت شما معرفی میکنیم:
- Head First Java: اکثر خوانندگان از Head First Java به عنوان کتاب مقدس برنامه نویسی جاوا یاد می کنند و احتمالاً بهترین کتاب جاوا برای مبتدیان است. این کتاب شامل تمام موضوعات ضروری برنامه نویسی جاوا – کلاسها، موضوعات، اشیاء، مجموعه و ویژگیهای این زبان است.
- Java: A Beginner’s Guide: این کتاب تمام اصول جاوا را پوشش میدهد و به دنبال آن تستها و پازلهایی برای آزمایش دانش شما ارائه میشود. همچنین در آن پرسش و پاسخهای زیادی از برنامه نویسان حرفهای جاوا پیدا خواهید کرد که بینشهای مرتبط با مسائلی را که اکثر مبتدیان با آن مواجه هستند ارائه میدهند.
- Java for Dummies: for Dummies یک راهنمای مبتدی عالی برای برنامه نویسی جاوا است که به شما می آموزد چگونه اشیاء اصلی جاوا را ایجاد کنید و چه زمانی باید به سادگی از کدهای موجود استفاده مجدد کنید. بزرگترین مزیت این کتاب، فراوانی تصاویر و اسکرین شات های آن است که به صورت بصری نحوه اجرای کد جاوا بر روی CPU را توضیح می دهد.
- Head First Design Patterns: درک الگوهای طراحی یک مهارت ارزشمند برای هر برنامه نویس جاوا است. Head First Design Patterns ابزارها و تمرینهای مفیدی را برای درک سریعتر الگوهای طراحی پوشش میدهد. اگر مبتدی هستید و به دنبال یادگیری الگوهای طراحی اصلی و اصول طراحی شی گرا میباشید، این کتاب برای شما به شدت مناسب است.
برای مطالعه مطالب بیشتر با ایران فریلنس همراه باشید.
دیدگاهتان را بنویسید